Jajka w sosie buraczkowym z kiełkami brokuła

4.48 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Jajka na twardo z dobrym sosem zawsze cieszą się powodzeniem. A tak podane mogą przyprawić o uśmiech naszych gości.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka

    kiełki brokuła ok 30 g
    150 ml śmietany 18 %
    3 łyżki majonezu
    łyżka barszczu czerwonego instant
    pieprz czarny młotkowany z kolendrą
    sól
Wystaw ocenę:

4.48 (173 ocen)

Jajka w sosie buraczkowym z kiełkami brokuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo , wystudzić.
    Śmietanę wymieszać z łyżką barszczu w proszku.
    Dodać majonez , pieprz , sól , wymieszać.
    Kiełki przepłukać i osuszyć.
    Na półmisek wylać sos, wyłożyć kiełki i ułożyć jajka tak , żeby wyglądały jak króliki. Udekorować wg uznania np. można zrobić kilka kwiatków z białka i rzodkiewki.
  • 2. Królik z jajka - jajko ustawić po skosie , grubszą częścią do góry i przeciąć.
    Z białka wykroić uszy i łapki. Ja użyłam wykrojnika w kształcie kwiatków.
    Łapki i ogonek pomalować sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kiełki Kiełki brokuła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować