Jajka w krakersowym beszamelu z bazylią

0 (0 ocen)

Jajka w tak przygotowanym sosie zachwycają smakiem i aromatem. Pyszna propozycja na bezmięsny posiłek, a także "kulinarna nowinka" na świątecznym, wielkanocnym stole.

Składniki:

  • Na 5 porcji:

    10 jajek ugotowanych na twardo

    Sos:
    1 średnia biała cebula
    2 łyżki posiekanej bazylii
    3 łyżeczki masła
    1 i 1/2 szklanki mleka
    4 czubate łyżki pokruszonych krakersów
    spora szczypta pieprzu cayenne
    sól do smaku
    gałka muszkatołowa mielona do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Przystawki Sosy

Jajka w krakersowym beszamelu z bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka w krakersowym beszamelu z bazylią 1. W garnku rozpuścić masło. Cebulę obrać, posiekać i wrzucić na masło. Dodać pieprz cayenne i szczyptę gałki muszkatołowej. Smażyć, aż cebula będzie szklista. Następnie wsypać krakersy - zrumienić.
  • Jajka w krakersowym beszamelu z bazylią 2. Powoli wlać mleko i, mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 min, często mieszając. Po tym czasie dodać bazylię i jeszcze chwilę podgrzewać. Sos doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową. Podawać jako dodatek do jajek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować