Jajka faszerowane tuńczykiem, ogórkiem kiszonym i kukurydzą

4.98 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Bardzo proste do przygotowania. Nadają się zarówno na Wielkanocne śniadanie jak i na inne okazje. U mnie w domu goszczą często na rożne okazje bo wszyscy je bardzo lubią.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
    puszka tuńczyka w sosie własnym ( ok. 60g),
    1 mała czerwona cebulka,
    1 łyżka startego żółtego sera ( u mnie najczęściej Królewski lub Rycki Edam)
    1-2 łyżki kukurydzy konserwowej,
    1 ogórek kiszony,
    1 łyżeczka majonezu,
    1 łyżeczka śmietany (lub jogurtu),
    ½ łyżeczki musztardy ( u mnie sarepska)
    sól, pieprz do smaku,
Wystaw ocenę:

4.98 (178 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Jajka faszerowane tuńczykiem, ogórkiem kiszonym i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy na połówki. Wyciągamy żółtka, które ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy majonez, śmietanę, musztardę i razem ucieramy na gładko. Tuńczyka odsączamy z zalewy, dodajemy starty ser, drobno pokrojonego ogórka, cebulę, kukurydzę i wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli jest potrzeba możemy doprawić solą i pieprzem. Jajka nadziewamy przygotowanym farszem. Możemy udekorować według uznania. Smacznego!

Porady

Tak przygotowany farsz smakuje znakomicie podany również na kanapkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować