Jajka faszerowane "sowy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone wkładamy do miski. Fix przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Mieszamy z mięsem.
2.Formujemy nieduże, okrągłe kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
3.Pora myjemy i drobno siekamy. Mieszamy z żółtkami i majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Masą napełniamy połówki jajek.
4.Pomidora kroimy w drobne kawałki a ogórka w plasterki.
5.Oliwki kroimy w plasterki.
6.Na połówkach jajek układamy plasterki oliwek (oczy), z natki pietruszki wykonujemy skrzydła, natomiast z kawałków pomidora - dzioby.
7.Na środku półmiska układamy groszek z kukurydzą oraz kotlety. Z plasterków ogórka i ziarenek pieprzu wykonujemy oczy, a z kawałków pomidora - dzioby.
Komentarze