Jajka faszerowane "Sowy"

5 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kolorowy pomysł na imprezę.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mięso mielone - 400 g

    fix do kotletów mielonych - 1 op.

    pomidor - 1 szt.

    ogórek wężowy - 1 szt.

    groszek z kukurydzą - 1 mała puszka

    jajka ugotowane na twardo - 12 szt.

    oliwki zielone nadziewane papryką - ok. 10 szt.

    por - 1 szt.

    majonez - 4 łyżki

    natka pietruszki

    ziarenka pieprzu

    olej do smażenia

    bułka tarta

    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane "sowy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone wkładamy do miski. Fix przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Mieszamy z mięsem.
  • 2. Formujemy nieduże, okrągłe kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • 3. Pora myjemy i drobno siekamy. Mieszamy z żółtkami i majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Masą napełniamy połówki jajek.
  • 4. Pomidora kroimy w drobne kawałki a ogórka w plasterki.
  • 5. Oliwki kroimy w plasterki.
  • 6. Na połówkach jajek układamy plasterki oliwek (oczy), z natki pietruszki wykonujemy skrzydła, natomiast z kawałków pomidora - dzioby.
  • 7. Na środku półmiska układamy groszek z kukurydzą oraz kotlety. Z plasterków ogórka i ziarenek pieprzu wykonujemy oczy, a z kawałków pomidora - dzioby.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Na zimno Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować