Jajka faszerowane pieczarkami

4 (4 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Jajka faszerowane pieczarkami. Znane i lubiane od lat.
Przyznaję, że dawno nie robiłam i chyba dlatego tak bardzo mi smakowały.
Chociaż prawda jest taka, że zawsze je lubiłam.
Sprawdzają się na co dzień, ale także na wszelkiego rodzaju imprezy i święta,
a szczególnie Święta Wielkanocne. No właśnie, święta już całkiem niedaleko,
może przepis Wam się przyda.

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek
    8 średnich pieczarek
    1 łyżeczka masła
    2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
    1 łyżka majonezu
    sól, pieprz

    Dodatkowo:
    majonez do dekoracji
Wystaw ocenę:

4 (4 ocen)

Zobacz również:

Jajko

Jajka faszerowane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka faszerowane pieczarkami 1. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek.

    Pieczarki zetrzeć na tarce. Podsmażyć na maśle, do odparowania wódy,
    w międzyczasie przyprawić solą i pieprzem.
    Podsmażone pieczarki przełożyć do miseczki i zostawić do wystudzenia.
    Jajka przekroić wzdłuż na pół. Wyciągnąć żółtka i dodać do pieczarek.
  • Jajka faszerowane pieczarkami 2. Rozgnieść widelcem i wymieszać. Dodać majonez, przyprawić solą i pieprzem.
    Dodać szczypiorek i ponownie wymieszać.
    Dobrze jest wstawić farsz na co najmniej godzinę do lodówki, wtedy będzie
    bardziej zawarty.
    Gotowy farsz wkładać łyżeczką do dziurek po żółtkach.
    Wierzch jajek udekorować majonezem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować