Jajka faszerowane łososiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pomysłowa przystawka na rodzinna imprezę

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 dużych jajek
    3 łyżki Majonezu Kieleckiego
    100 g łososia wędzonego na zimno
    garść szczypiorku
    szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Jajka faszerowane łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo (Polecam zawsze ugotować o 2 jajka więcej niż planujesz podać do faszerowania. Może się bowiem zdarzyć, że jajko nie obierze się ładnie lub pęknie w trakcie gotowania.)
    Ugotowane i obrane jajka trzeba przygotować do faszerowania. Z jednego końca jajka odetnij kawałek białka, by jajko mogło swobodnie stać.
    Odetnij też górę - trochę wyżej niż w połowie jajka.
    Małą łyżeczką wydrąż całe żółtko. W ten sposób przygotuj wszystkie jajka.
    Kawałki białka i żółtka umieść w małym naczyniu. Dodaj też 3 łyżki Majonezu Kieleckiego, połowę porcji łososia wędzonego i szczyptę pieprzu.
    Całość zmiksuj na gładką pastę. Ja używam do tego ręcznego blendera. Pastę odłóż do lodówki. Lekko schłodzoną pastą łatwiej faszeruje się jajka.
    Połowę łososia wędzonego potnij w paski. Każdy pasek zwiń w kwiatuszek.
    Przygotowane do faszerowania jajka umieść w naczyniu, w którym będą podawane. Każde jajko wypełnij pastą. Możesz to zrobić małą łyżką lub przełożyć pastę do rękawa cukierniczego z większym otworem, lub z tylką z ząbkami. Na paście ułóż kwiatki z łososia. Całość posyp siekanym szczypiorkiem i oprósz pieprzem.

    Jajka możesz podawać od razu, lub po schłodzeniu w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować