Jajka faszerowane łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo (Polecam zawsze ugotować o 2 jajka więcej niż planujesz podać do faszerowania. Może się bowiem zdarzyć, że jajko nie obierze się ładnie lub pęknie w trakcie gotowania.)
Ugotowane i obrane jajka trzeba przygotować do faszerowania. Z jednego końca jajka odetnij kawałek białka, by jajko mogło swobodnie stać.
Odetnij też górę - trochę wyżej niż w połowie jajka.
Małą łyżeczką wydrąż całe żółtko. W ten sposób przygotuj wszystkie jajka.
Kawałki białka i żółtka umieść w małym naczyniu. Dodaj też 3 łyżki Majonezu Kieleckiego, połowę porcji łososia wędzonego i szczyptę pieprzu.
Całość zmiksuj na gładką pastę. Ja używam do tego ręcznego blendera. Pastę odłóż do lodówki. Lekko schłodzoną pastą łatwiej faszeruje się jajka.
Połowę łososia wędzonego potnij w paski. Każdy pasek zwiń w kwiatuszek.
Przygotowane do faszerowania jajka umieść w naczyniu, w którym będą podawane. Każde jajko wypełnij pastą. Możesz to zrobić małą łyżką lub przełożyć pastę do rękawa cukierniczego z większym otworem, lub z tylką z ząbkami. Na paście ułóż kwiatki z łososia. Całość posyp siekanym szczypiorkiem i oprósz pieprzem.
Jajka możesz podawać od razu, lub po schłodzeniu w lodówce.
Komentarze