Jagodzianki z migdałami

0 (0 ocen)

Puszyste i delikatne bułeczki, wypełnione jagodami i posypane płatkami migdałów. Dla dużych i małych łasuchów.

Składniki:

  • Na 6-7 bułeczek
    Ciasto:
    2 pełne szklanki mąki + do podsypywania
    200ml mleka + 1 łyżeczka
    2 łyżki cukru
    2 jajka
    1/2 płaskiej łyżeczki soli
    15g świeżych drożdży
    50g masła

    Ponadto:
    60-70g jagód
    30g płatków migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Jagodzianki Desery

Jagodzianki z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jagodzianki 1. Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, roztrzepane jajko z białkiem oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy dodając na końcu roztopione i przestudzone masło. Ponownie wyrabiamy i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką.
    Gotowe ciasto wyrabiamy raz jeszcze na stolnicy podsypując delikatnie mąką, dzielimy na ok 6-7 części. Każdą część wyrabiamy, rozpłaszczamy i napełniamy jagodami. Zlepiamy i formujemy bułeczki, pamiętając by układać je w formie wyłożonej papierem łączeniem do dołu. Smarujemy żółtkiem z odrobiną mleka i posypujemy płatkami migdałów.
    Pozostawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 25 minut. W trakcie pieczenia możemy wierzch przykryć folią aluminiową, by jagodzianki zbytnio się nie przypiekły. Studzimy na kratce. Podajemy np z kubkiem mleka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować