Jagodzianki

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Trudny

Najlepsze polskie jagodzianki pełne jagód !

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Trudny

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
    - mąka pszenna 225g
    - cukier 40g
    - mleko 75ml
    - świeże drożdże 13g
    - masło 30g
    - jogurt 50g
    - szczypta soli
    SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
    - masło 85g
    - mąka 135g
    - cukier 45g
    SKŁADNIKI NA NADZIENIE JAGODOWE:
    - jagody (świeże bądź mrożone) 400g
    -mąka ziemniaczana 20g
    - cukier brązowy 3 łyżki
    - sok z 1 cytryny
    DO POSMAROWANIA JAGODZIANEK:
    - jajko 1 sztuka
    - mleko 25 ml
    DO DEKORACJI:
    - cukier puder
    - sok z cytryny (kilka kropel, do smaku)
    -woda (do konsystencji sosu)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku, dodaj cukier i lekko wymiesza. Odłóż miseczkę w ciepłe miejsce na około 5 minut.
  • 2. W osobnym naczyniu przygotuj kolejno jogurt, cukier, mąkę oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Zacznij wyrabiać ciasto.
  • 3. Pod konie ugniatania dodaj miękkie masło (idealne będzie o temp. pokojowej).
  • 4. Wyrabiaj ciasto rękoma przez co najmniej 5 minut. Ciasto powinno być puszyste oraz łatwo odchodzić od ścianek naczynia.
  • Ciasto na jagodzianki 5. Gdy uznasz, że ciasto jest gotowe przykryj je ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 50 minut do wyrośnięcia.
  • Nadzienie do jagodzianek 6. Przygotuj rondelek, do którego włożysz jagody, cukier oraz sok z cytryny. Gdy jagody puszczą sok, a następnie zaczną się gotować dodaj wcześniej przygotowaną zawiesinę z mąki ziemniaczanej. Cały czas mieszaj, zagotuj, potem odstaw do ostygnięcia.
  • Kruszonka 7. Ostatnim etapem przed wróceniem do ciasta na jagodzianki jest kruszonka. Robi się ja bardzo szybko. Wystarczy, że wsztstkie składniki połączysz ze sobą.
  • Jagodzianki z kruszonką 8. Podziel wyrośnięte ciasto na 5 części. Każdą z nich uformuj w małą kuleczkę, a następnie rozwałkuj na płasko. Do środka włóż 2 łyżki wcześniej przygotowanych jagód. Wszystkie krawędzie ciasta połącz ze sobą, chowając tym samym jagody w środku ciasta. Tak przygotowane „nadziane” kuleczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wysmaruj je z wierzchu połączonym ze sobą jajkiem i mlekiem, a potem obficie posyp kruszonką. Piecz około 30 minut w 180 stopniach, tak aby nabrały pięknego złotego koloru.
  • Jagodzianeczka 9. Na koniec posyp cukrem pudrem oraz/lub polej odrobiną lukru, który przygotowujesz łącząc ze sobą cukier puder, sok z cytrynę i wodę.
  • 10. SMACZNEGO :) !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować