Jagodzianki

  • wyświetlono: 177 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Najlepsze polskie jagodzianki pełne jagód !

47a00813ea3bae51ceaa627233b15ca16005b5ac[1]
  • 6 porcje
  • 90min
  • Trudny

Składniki

SKŁADNIKI NA CIASTO:
- mąka pszenna 225g
- cukier 40g
- mleko 75ml
- świeże drożdże 13g
- masło 30g
- jogurt 50g
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- masło 85g
- mąka 135g
- cukier 45g
SKŁADNIKI NA NADZIENIE JAGODOWE:
- jagody (świeże bądź mrożone) 400g
-mąka ziemniaczana 20g
- cukier brązowy 3 łyżki
- sok z 1 cytryny
DO POSMAROWANIA JAGODZIANEK:
- jajko 1 sztuka
- mleko 25 ml
DO DEKORACJI:
- cukier puder
- sok z cytryny (kilka kropel, do smaku)
-woda (do konsystencji sosu)

Sposób przygotowania przepisu:

Jagodzianki

  • 1. Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku, dodaj cukier i lekko wymiesza. Odłóż miseczkę w ciepłe miejsce na około 5 minut.
  • 2. W osobnym naczyniu przygotuj kolejno jogurt, cukier, mąkę oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Zacznij wyrabiać ciasto.
  • 3. Pod konie ugniatania dodaj miękkie masło (idealne będzie o temp. pokojowej).
  • 4. Wyrabiaj ciasto rękoma przez co najmniej 5 minut. Ciasto powinno być puszyste oraz łatwo odchodzić od ścianek naczynia.
  • Ciasto na jagodzianki5. Gdy uznasz, że ciasto jest gotowe przykryj je ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 50 minut do wyrośnięcia.
  • Nadzienie do jagodzianek6. Przygotuj rondelek, do którego włożysz jagody, cukier oraz sok z cytryny. Gdy jagody puszczą sok, a następnie zaczną się gotować dodaj wcześniej przygotowaną zawiesinę z mąki ziemniaczanej. Cały czas mieszaj, zagotuj, potem odstaw do ostygnięcia.
  • Kruszonka7. Ostatnim etapem przed wróceniem do ciasta na jagodzianki jest kruszonka. Robi się ja bardzo szybko. Wystarczy, że wsztstkie składniki połączysz ze sobą.
  • Jagodzianki z kruszonką8. Podziel wyrośnięte ciasto na 5 części. Każdą z nich uformuj w małą kuleczkę, a następnie rozwałkuj na płasko. Do środka włóż 2 łyżki wcześniej przygotowanych jagód. Wszystkie krawędzie ciasta połącz ze sobą, chowając tym samym jagody w środku ciasta. Tak przygotowane „nadziane” kuleczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wysmaruj je z wierzchu połączonym ze sobą jajkiem i mlekiem, a potem obficie posyp kruszonką. Piecz około 30 minut w 180 stopniach, tak aby nabrały pięknego złotego koloru.
  • Jagodzianeczka9. Na koniec posyp cukrem pudrem oraz/lub polej odrobiną lukru, który przygotowujesz łącząc ze sobą cukier puder, sok z cytrynę i wodę.
  • 10. SMACZNEGO :) !

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kruszonkaJagodybułkadrożdżówkasłodkie bułeczkijagodziankibułka z jagodami

Komentarze

Podobne przepisy

jagodzianki

Dodane przez: omega234

Jagodzianki

Słodka i szybka przekąska za słodko....

jagodzianki

Dodane przez: lucyna19

Jagodzianki

Jagodki zamnknięte w drozdzowym...

Jagodzianki

Dodane przez: gotowanietoproste

Jagodzianki

Czy ktoś się oprze taki pysznym,...

Jagodzianki

Dodane przez: akrobatka22

Jagodzianki

.

Jagodzianki

Dodane przez: joanna30

Jagodzianki

Sezon jagodowy w pełni więc grzechem...

Jagodzianki.

Dodane przez: Anika84

Jagodzianki

Gdy pojawiają się jagody to nie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE