1.Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku, dodaj cukier i lekko wymiesza. Odłóż miseczkę w ciepłe miejsce na około 5 minut.
2.W osobnym naczyniu przygotuj kolejno jogurt, cukier, mąkę oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Zacznij wyrabiać ciasto.
3.Pod konie ugniatania dodaj miękkie masło (idealne będzie o temp. pokojowej).
4.Wyrabiaj ciasto rękoma przez co najmniej 5 minut. Ciasto powinno być puszyste oraz łatwo odchodzić od ścianek naczynia.
5.Gdy uznasz, że ciasto jest gotowe przykryj je ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 50 minut do wyrośnięcia.
6.Przygotuj rondelek, do którego włożysz jagody, cukier oraz sok z cytryny. Gdy jagody puszczą sok, a następnie zaczną się gotować dodaj wcześniej przygotowaną zawiesinę z mąki ziemniaczanej. Cały czas mieszaj, zagotuj, potem odstaw do ostygnięcia.
7.Ostatnim etapem przed wróceniem do ciasta na jagodzianki jest kruszonka. Robi się ja bardzo szybko. Wystarczy, że wsztstkie składniki połączysz ze sobą.
8.Podziel wyrośnięte ciasto na 5 części. Każdą z nich uformuj w małą kuleczkę, a następnie rozwałkuj na płasko. Do środka włóż 2 łyżki wcześniej przygotowanych jagód. Wszystkie krawędzie ciasta połącz ze sobą, chowając tym samym jagody w środku ciasta. Tak przygotowane „nadziane” kuleczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wysmaruj je z wierzchu połączonym ze sobą jajkiem i mlekiem, a potem obficie posyp kruszonką. Piecz około 30 minut w 180 stopniach, tak aby nabrały pięknego złotego koloru.
9.Na koniec posyp cukrem pudrem oraz/lub polej odrobiną lukru, który przygotowujesz łącząc ze sobą cukier puder, sok z cytrynę i wodę.
Komentarze