jagodzianki 2016

0 (0 ocen)

... co roku staram sie piec jagodzianki z innego przepisu, w tym roku proponuję takie. Z przepisu wychodzi ok 20 średnich jagodzianek

Składniki:

  • 3 szkl mąki pszennej
    2 jajka
    1/2 szkl cukru
    150 ml ciepłego mleka
    4 dag drożdży
    100 g roztopionego masła
    nadzienie: 1,5 szkl jagód
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    lukier: 3/4 szkl cukru pudru
    1 łyżka śmietany
    kilka kropel soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jagodzianki 2016 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mąkę wsypujemy do miski; robimy dołek. Wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na ok 10 minut aż drożdże zaczną rosnąć.
  • 2. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Jednak ciasto ma być dość luźne nie twarde. Przykrywamy ściereczką zostawiamy na ok 1-1,5 żeby ciasto nam urosło.
  • 3. Wyjąć ciasto na oprószony mąką stół. Rozgnieść tak aby ciasto miało ok 1,5 cm grubości. Wykrawać szklaną kółka, nałożyć jagody, zlepić bułeczki i układać na blasze. Przykryć ściereczką na 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 170st. Przed włożeniem do piekarnika można bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem.
    Piec ok 20-30 min
  • 4. Do garnka wlać śmietanę i sok cytrynowy; postawić na gaz. Dodać cukier puder i mieszać az powstanie gładki lukier.
    Cieple lecz nie gorące bułeczki polukrować.

Porady

bułeczki układałam na papilotkach od muffinek, dzięki czemu nawet jak wyleci trochę soku to nie brudzi nam blachy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować