Drożdżowy kwiatek z mieszanymi owocami lata

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Najlepsze drożdżówki! Bardzo puszyste, w sam raz słodkie, nie suche i nie "kleiste". Nie mogłam się zdecydować z jakimi owocami będą więc użyłam do nich 4 rodzaje: czerwone i czarne porzeczki, jagody i agrest. Po upieczeniu okazało się że teraz trudno się zdecydować z jakimi owocami chcę zjeść drożdżówkę, w końcu nie skończyło się na jednej ;)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    20 g świeżych drożdży
    50 g cukru
    300 g mąki pszennej
    1 jajko
    100 ml mleka
    3 łyżki oliwy
    1 łyżka płynnego miodu

    nadzienie:
    ok. 1/3 szklanki czerwonych porzeczek
    ok. 1/3 szklanki czarnych porzeczek
    ok. 1/3 szklanki jagód
    ok. 1/3 szklanki agrestu
    lukier:
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowy kwiatek z mieszanymi owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok. 2 minuty. Rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, wymieszać. Dodać oliwę, płynny miód, jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 8 równych części. Każdą z nich formować na kształt bułeczki. Układać w okrągłej formie. W każdej drożdżowej kulce wgnieść palcami lub małą szklaneczką dołek. Układać owoce. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut. Gorące polać lukrem.
  • 2. Do cukru pudru wlać wodę, rozetrzeć łyżką do uzyskania gęstego lukru. W razie potrzeby dodać kilka kropel wody (dodawać ostrożnie żeby lukier nie zrobił się zbyt rzadki).

Porady

Zamiast mieszanych owoców można dać wszędzie jednakowe, swoje ulubione.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować