Jagodzianki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne, mięciutkie bułeczki z jagodami. Pozostają miękkie nawet na drugi dzień.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g. mąki
    50 g. drożdży
    50 g. masła
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka ciepłego mleka
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    200-250 g. jagód
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Jagodzianki Przekąski

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jagodzianki 1. Do ciepłego mleka dodać drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić
    do wyrośnięcia na 20 -30 minut.
    Mąkę przesiać do miski, dodać jedno całe jajko i jedno żółtko (białko zostawić
    do wysmarowania bułeczek). Następnie dodać szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn
    i rozpuszczone letnie masło. Wyrobić gładkie ciasto.
    Można to zrobić mikserem z hakami.
    Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części i uformować wałki.Każdy wałek, podzielić na kilka części. Zależy jakiej wielkości chcecie bułeczki. Ja zrobiłam 14 bułeczek.
  • Jagodzianki 2. Jagody wymieszać z cukrem w miseczce.

    Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć
    i ułożyć na nim łyżkę jagód, zlepić jak
    pieroga i uformować bułeczkę.
  • Jagodzianki 3. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch
    posmarować białkiem.
    Zostawić na 15 -20 minut do napuszenia.
  • Jagodzianki 4. Piec 20 minut w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni.
    Przestudzone bułeczki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Porady

Bułeczki przed pieczeniem, można posmarować białkiem z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru. Po upieczeniu wierzch bułek będzie już słodki. Nie trzeba wtedy lukrować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować