Pasztet warzywny z czerwoną soczewicą, marchewką, cukinią, zielonym groszkiem

4.58 (12 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Wyjątkowo dobry pasztet. Dla wegetarian idealny, ale nie tylko :)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
    marchewki ok 400 g
    cukinia ok 400 g
    2 cebulki szalotki
    większy ząbek czosnku
    150 g soczewicy czerwonej
    1/2 czerwonej papryki
    250 zielonego groszku mrożonego
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
    3 jajka
    ok 3/4 szklanki bułki tartej
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.58 (12 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet warzywny z czerwoną soczewicą, marchewką, cukinią, zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę ugotować w osolonej wodzie. Ok 400 ml wody, 10 -15 min gotowania.
    Ugotowaną soczewicę wyłożyć na sito, żeby obciekła z wody.
    W większym rondlu rozgrzać olej i dodawać kolejno, pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i drobno pokrojony czosnek. Smażyć na wolnym ogniu.
    Dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę oraz obraną, startą na większych oczkach marchew, cukinię. Dusić i mieszać kilka minut.
    Dodać soczewicę. Wymieszać i zestawić z gazu. Poczekać kilka minut, żeby warzywa przestygły.
    Dodać natkę pietruszki, mrożony groszek, który schłodzi masę, pieprz młotkowany i sól. Dokładnie wymieszać.
    Dodać rozbełtane jajka i bułkę tartą do zagęszczenia. Można dodać więcej lub mniej. Zależy od tego jak bardzo mamy wilgotną masę.
    Wymieszać dokładnie i przełożyć do keksówki lub innej formy ( u mnie 20x30 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 50 min.
    Wystudzić, kroić, zajadać.
    Bardzo dobrze smakuje z ajwarem.
    Smacznego

Porady

Nie można dodać jajek do gorącej masy, bo zrobi się jajecznica.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować