Wyjątkowo dobry pasztet. Dla wegetarian idealny, ale nie tylko :)
2 godz.
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
1/3 szklanki oleju rzepakowego
marchewki ok 400 g
cukinia ok 400 g
2 cebulki szalotki
większy ząbek czosnku
150 g soczewicy czerwonej
1/2 czerwonej papryki
250 zielonego groszku mrożonego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
3 jajka
ok 3/4 szklanki bułki tartej
sól do smaku
Pasztet warzywny z czerwoną soczewicą, marchewką, cukinią, zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę ugotować w osolonej wodzie. Ok 400 ml wody, 10 -15 min gotowania.
Ugotowaną soczewicę wyłożyć na sito, żeby obciekła z wody.
W większym rondlu rozgrzać olej i dodawać kolejno, pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i drobno pokrojony czosnek. Smażyć na wolnym ogniu.
Dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę oraz obraną, startą na większych oczkach marchew, cukinię. Dusić i mieszać kilka minut.
Dodać soczewicę. Wymieszać i zestawić z gazu. Poczekać kilka minut, żeby warzywa przestygły.
Dodać natkę pietruszki, mrożony groszek, który schłodzi masę, pieprz młotkowany i sól. Dokładnie wymieszać.
Dodać rozbełtane jajka i bułkę tartą do zagęszczenia. Można dodać więcej lub mniej. Zależy od tego jak bardzo mamy wilgotną masę.
Wymieszać dokładnie i przełożyć do keksówki lub innej formy ( u mnie 20x30 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 50 min.
Wystudzić, kroić, zajadać.
Bardzo dobrze smakuje z ajwarem.
Smacznego
Porady
Nie można dodać jajek do gorącej masy, bo zrobi się jajecznica.
Komentarze