Pasztet jaglany z pieczarkami i suszonymi grzybami

0 (0 ocen)

Pasztet jest niesamowicie pachnący, delikatny i wilgotny.Myślę, że warto znaleźć dla niego miejsce na stole ;)

Składniki:


  • 1 i 3/4 szklanki kaszy jaglanej
    1 i 3/4 szklanki ( około 800ml) wody
    ziele angielskie
    liść laurowy
    15g suszonych grzybów
    400g pieczarek
    1,5 cebuli
    2 marchewki
    jajko
    sól, pieprz

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet jaglany z pieczarkami i suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby suszone namaczamy wcześniej przez 4-6 godzin w zimnej wodzie.

    Kaszę jaglaną płuczemy. Zalewamy 1 i 3/4 szklanki wody, dodajemy sól, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do miękkości, stosując się do czasu podanego na opakowaniu, często mieszając- kasza lubi przywierać do garnka.
    Studzimy. Wyjmujemy ziele i listki.

    Cebulę i pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy na łyżce oleju.
    Następnie dodajemy suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
    Dusimy, aż nadmiar wody odparuje.

    Kaszę mieszamy z grzybami i blendujemy na gładką masę- tutaj uwaga, jest ona dosyć klejąca.
    Dodajemy startą na tarce o małych oczkach marchewkę oraz jajko. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Mieszamy (najlepiej ręką), aż składniki się połączą.

    Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w 190 stopniach przez 50 minut.
    Studzimy w foremce, wyjmujemy dopiero jak pasztet będzie zimny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować