Jaglane drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

0 (0 ocen)

Drożdżówki są z dodatkiem kaszy jaglanej, która sprawia, że ciasto jest wilgotniejsze. Napełnione karmelizowanym rabarbarem i posypane słodką, maślaną kruszonką. Wszystko z nutką cynamonu, co jeszcze bardziej podnosi walory smakowe drożdżówek.

Składniki:

  • 800 g rabarbaru
    1 szklanki cukru
    100 g masła
    1 łyżeczka cynamonu

    CIASTO DROŻDŻOWE:

    3 1/2 szklanki mąki pszennej
    25 g drożdży
    1/3 szklanki cukru
    1/2 szklanki kaszy jaglanej
    1 szklanka wody
    1 szklanka mleka
    2 żółtka
    1/2 łyżeczki soli

    KRUSZONKA :

    1 szklanki mąki pszennej
    100 g masła
    1/2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasto drożdżowe Desery

Jaglane drożdżówki z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar pokroić na ok 1,5 cm kawałki. Rozpuścić masło z cukrem na dużej patelni albo na dwóch mniejszych. Tak, aby kawałki rabarbaru leżały koło siebie. Kiedy masło z cukrem delikatnie zbrązowieje dodać kawałki rabarbaru. Smażyć, obtaczając rabarbar w syropie, aż będzie miękki i częściowo zacznie się rozpadać. Przyprawić cynamonem i odstawić do wystudzenia.
  • 2. Składniki kruszonki rozgnieść w palcach, aż uzyska się konsystencję mokrego piasku. Odstawić do lodówki.

  • 3. 1/2 szklanki mleka podgrzać i rozpuścić w nim drożdże z 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 min, aż drożdże się spienią.
    Kaszę kilkakrotnie wypłukać w zimnej wodzie, a następnie tuż przed gotowaniem, przelać na sicie wrzątkiem. Wodę zagotować i dodać kaszę. Gotować na małym ogniu przez około 10-15 min. Powinna być bardzo miękka. Jeszcze ciepłą zmiksować dokładnie blenderem na gładki krem razem z pozostałym mlekiem (1/2 szklanki) i żółtkami. Mąkę przesiać i połączyć razem z kaszą, cukrem i spienionym zaczynem. Zagnieść ciasto, wyrabiając około 10 min. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić i podzielić ciasto na 24 części. Formować placki, na które wykładać porcję rabarbaru i sklejać nadając kształt bułce. Gotowe bułeczki układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.

  • 4. Wierzch bułeczek smarować roztrzepanym białkiem i nałożyć dużo kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 25 min. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować