Pyszne drożdżówki z lekko kwaskowatym rabarbarem i słodkim lukrem.
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
4 dkg drożdży świeżych
0,5 szk mleka
1 szt jajko duże
2 łyżki masła
4 łyżki wody
0,5 łyżeczki soli
5 łyżek cukru
0,5 kg rabarbaru
cukier do posypania
białko do posmarowania
Kruszonka
50 g zimnego masła
50 g cukru
100 g mąki pszennej
Lukier
sok z cytryny
cukier puder
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru dodać mąkę ,letnie mleko wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać mąkę , jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodać do mąki. Zagnieść, dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, sól oraz rozpuszczone letnie masło. Ciasto wyrabiać tak długo aż będzie jednolite i gładkie.Przełożyć ciasto do naczynia obsypanego mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować na grubość około 2 cm i za pomocą szklanki wykroić kółka.Odłożyć wykrojone kółka a gdy lekko podrosną na środku ułożyć po kilka kawałków pokrojonego rabarbaru(lekko docisnąć w ciasto), posypać cukrem. Posmarować białkiem, pokruszyć kruszonkę. Piec około 25 min w 170 st.Zimne drożdżówki polać lukrem cytrynowym. Kruszonka; mąkę, cukier i zimne masło zagnieść. Lukier;do soku dodajemy tyle cukru pudru aż uzyskamy odpowiednią konsystencję do polania drożdżówek.
Komentarze