Jabłecznik z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do misy malaksera wkładamy mąkę i masło pokrojone w kostkę, mieszamy aż masło połączy się z mąką, następnie dodajemy żółtka, cukier i śmietanę. Ciasta dzielimy na 2 części, jedną mniejszą, drugą większą. Wkładamy na 30 min do zamrażarki. Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy bułką. Ciastem wykładamy dno i boki formy, nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w rozgrzanym piekarniku 5 min, następnie posypujemy kaszą manną. Wylewamy masę z jabłek i piankę budyniową. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy 45 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Masa jabłkowa:
mus mieszamy z cukrem, kisielem i cynamonem.
Pianka budyniowa:
białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a następnie budyń i delikatnie mieszamy.
Komentarze