Jabłecznik z dynią

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Czas zacząć piec ciasta z owoców jesieni, no i u mnie w kuchni zapachniało dynią. W połączeniu z jabłkami i aromatycznym cynamonem wychodzi mieszanka iście jesienna :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto ucierane:

    - 25 dag margaryny lub masła
    - 3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków
    - łyżeczka cukru wanilinowego
    - skórka otarta z 1 cytryny oraz 3 łyżeczki soku z cytryny
    - 5 dużych jaj
    - 20 dag mąki pszennej
    - 15 gad mąki ziemniaczanej
    - 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na nadzienie jabłkowo-dyniowe:

    - 1 kg jabłek kwaskowych
    - 50 dag dyni
    - 5 łyżki cukru trzcinowego
    - 1,5 łyżeczki cynamonu

    Dodatkowo:

    - cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik

Jabłecznik z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłecznik z dynią 1. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę, natomiast dynię w mniejszą kostkę. Włożyć do rondla, wsypać cukier i cynamon, dusić by całość delikatnie zmiękła - jeśli wolisz bardzo miękką dynię włóż ją do osobnego rondelka i duś dłużej ;) Całość odstawić do wystygnięcia.

    Żółtka oddzielić od białek, białka utrzeć ze szczyptą soli. Margarynę/ masło miksować, dodać cukier i ucierać na delikatny puszek - u mnie ok 4-5 minut. Kolejno dodawać po jednym żółtku nie przerywając ucierania. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać partiami do ciasta delikatnie miksując - tylko tak by składniki mogły się połączyć. Dołożyć białka i całość wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.

    Połowę ciasta wyłożyć na posmarowaną i wyłożoną pergaminem blaszkę, następnie przełożyć nasze nadzienie jabłkowo-dyniowe i przykryć drugą połową ciasta - rozsmarować. Gdy ciasto zacznie delikatnie się rozpływać nie przejmujemy się - i tak pod wpływem temperatury będzie pływające ale za to idealnie wypełni wszystkie brzegi - ja nawet wyłożyłam je na gorące nadzienie:)

    Piec w piekarniku nagrzanym do ok 160 st. C przez, 45-50 minut:) Przestudzone oprószyć pudrem:) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować