JABŁECZNIK POD SERNIKOWĄ KOŁDERKĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybki, bez pieczenia. Mega duża warstwa jabłek i sernikowa pierzynka- polecam

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód:
    250 g kakaowych herbatników
    150 g masła
    masa jabłkowa:
    3 szklanki musu z jabłek
    3 galaretki cytrynowe
    masa serowa:
    3/4 szklanki śmietany kremówki
    szklanka sera trzykrotnie mielonego
    250 g sera mascarpone
    150 g ricotty
    cukier puder do smaku
    3 łyżki soku z cytryny
    4 łyżki żelatyny
    dodatkowo:
    kora czekoladowa na wierzch
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jabłecznik pod sernikową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka rozkruszamy dokładnie. Masło roztapiamy, dodajemy ciastka, mieszamy. Powstałą masą wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26 cm.
    Do jeszcze gorącego musu jabłkowego ( aby powstał mus jabłka kroimy na kawałki, wlewamy odrobinę wody, tyle gotujemy aż jabłka się rozpadną , słodzimy do smaku) wsypujemy galaretki, mieszamy. Studzimy. Przestudzoną masę wlewamy na spód ciasteczkowy, odstawiamy do stężenia.
    Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy pudru do smaku, wlewamy sok z cytryny. Żelatynę namaczamy, kiedy napęcznieje podgrzewamy, studzimy. Przestudzoną dodajemy do ubitej śmietany, dodajemy ser, mascarpone i ricottę, mieszamy. Wylewamy na ciasto,posypujemy korą czekoladową, odstawiamy do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować