Jabłecznik pod cynamonową kołderką - bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty rozkrusz w malakserze, zalej roztopionym masłem, wymieszaj i dociśnij do formy. Wstaw do lodówki.
2.W tym czasie upróż jabłka, dodaj miód i goździki. Namocz 4 łyżeczki żelatyny w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie rozpuść w szklance gorącej wody. Roztopioną żelatynę wlej do ciepłych jabłek i dobrze wymieszaj. Przestudzoną masę przełóż na biszkopt i wstaw do lodówki na około 2 godziny, aż jabłka stężeją.
3.Namocz 6 łyżeczek żelatyny w zimnej wodzie, następnie rozpuść ją w 0,5l gorącej wody. Mleko i śmietankę wymieszaj, dodaj cukier puder i cynamon. Mieszaj mikserem lekko ubijając, dodawaj rozpuszczoną żelatynę. Mleczno-cynamonową masę wylej na jabłka. Wstaw do lodówki, aż wierzch się zetnie.
Komentarze