Jabłecznik pod cynamonową kołderką - bez pieczenia

4.5 (158 ocen)

  • 3 godz.

Wpadłam na pomysł zrobienia ciasta a la szarlotka bez pieczenia, oto on.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 500g biszkoptów podłużnych z cukrem
    300g masła
    2 duże jabłka Lobo
    6 średnich jabłek Reneta
    szczypta mielonych goździków
    4 łyżki miodu wielokwiatowego
    100ml śmietanki 30%
    375ml mleka zagęszczonego 2,5%
    4 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki cynamonu
    10 łyżeczek żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Jabłecznik pod cynamonową kołderką - bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty rozkrusz w malakserze, zalej roztopionym masłem, wymieszaj i dociśnij do formy. Wstaw do lodówki.
  • 2. W tym czasie upróż jabłka, dodaj miód i goździki. Namocz 4 łyżeczki żelatyny w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie rozpuść w szklance gorącej wody. Roztopioną żelatynę wlej do ciepłych jabłek i dobrze wymieszaj. Przestudzoną masę przełóż na biszkopt i wstaw do lodówki na około 2 godziny, aż jabłka stężeją.
  • 3. Namocz 6 łyżeczek żelatyny w zimnej wodzie, następnie rozpuść ją w 0,5l gorącej wody. Mleko i śmietankę wymieszaj, dodaj cukier puder i cynamon. Mieszaj mikserem lekko ubijając, dodawaj rozpuszczoną żelatynę. Mleczno-cynamonową masę wylej na jabłka. Wstaw do lodówki, aż wierzch się zetnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować