Islandzkie bułki z marcepanem i wiśniami

0 (0 ocen)

Pyszne bułeczki z nadzieniem marcepanowym, które w oryginale są ze świeżą żurawiną a u mnie z wiśniami z kompotu. Bułeczki są przepyszne a z ciastem pracuje się rewelacyjnie. Kto lubi takie drożdżowe wypieki szczerze polecam.

Składniki:


  • Ciasto drożdżowe:
    65 ml letniej wody
    4 g suszonych drożdży
    szczypta cukru
    190 ml letniego mleka
    1 jajko
    60 g miękkiego masła irlandzkiego
    60 g drobnego cukru
    0,5 łyżeczki soli
    500 g mąki pszennej typ 500
    Nadzienie:
    100 g marcepanu
    0,5 jajka *
    2 łyżki miękkiego masła
    1,5 łyżki cukru kokosowego
    3/4 szkl wiśni z syropu lub kompotu (bez pestek)
    Lukier
    mleko
    cukier puder
    płatki migdałowe
    0,5 jajka rozkłóconego z odrobiną mleka*
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Islandzkie bułki z marcepanem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wody, drożdży i szczypty cukru zrobić zaczyn, który odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Do misy miksera przesiać mąkę dodać zaczyn, jajko, mleko, cukier, sól oraz letnie mleko. Za pomocą końcówki do ciast drożdżowych miksować ciasto około 10-12 minut aż składniki się połączą i będzie gładkie i jednolite ciasto. Ciasto pozostawić w misie z wierzchu oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1 1/2 - 2 godziny w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.
    W międzyczasie przygotować nadzienie umieszczając w malakserze marcepan, jajko*, masło i zmiksować na jednolitą masę.
    Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 45*35 cm i na nim rozsmarować masę marcepanową. Na masie marcepanowej rozsypać cukier i wiśnie. Następnie ciasto złożyć na trzy jak list. Złożone ciasto pokroić na 8 pasków. Każdy pasek rozkroić na pół, nie docinając go do końca. Każdą rozciętą część zwinąć dookoła własnej osi i uformować z nich bułki. Bułki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do kolejnego wyrastania na około 1/2-1 godziny. Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Bułki przed wstawienie do piekarnika posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 20-25 minut do zrumienienia się. Przestygnięte polać lukrem i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Porady

*Do masy marcepanowej i do posmarowania należy użyć po pół jajka. Ja jedno jajko rozkłóciłam i połowę wlałam do masy a do drugiej połowy dolałam odrobinę mleka i posmarowałam bułki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować