Chałka z marcepanem i wiśniami

  • wyświetlono: 509 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Już chyba z 5 razy przymierzałam się do tego, aby dodać przepis na chałkę. I tym razem mi się udało. Mój A. był w pracy więc nikt mi jej nie skubał przed zrobieniem zdjęć, mogłam spokojnie sobie wszystko przygotować :-)

marysiaz
  • 60min

Składniki

chałka:

3,5 szkl mąki pszennej
60g cukru
1 jajko L
5 łyżek roztopionego masła
1 szkl ciepłego mleka
1 laska wanilii
kilka kropel aromatu waniliowego
20g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli

kruszonka:

200g mąki
100g cukru
100g miękkiego masła
kilka kropel aromatu waniliowego

dodatki:

100g masy marcepanowej
wiśnie w żelu
1 jajko

Sposób przygotowania przepisu:

Chałka z marcepanem i wiśniami

  • image-1yged911. 1. 1/2szkl ciepłego mleka, 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i drożdże wrzucamy do miseczki, a następnie dokładnie mieszamy i przykrywamy ścierką do wyrośnięcia. Jeżeli jest bardzo ciepło, trwa to ok 3 - 5 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki na chałkę i zaczyn. Całość zarabiamy bardzo dokładnie, do momentu, aż przestanie się lepić. Podana ilość mąki powinna wystarczyć. Jeżeli jednak ciasto się nadal klei, tylko lekko podsypujemy je mąką. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ścierką na ok 1 godzinę.

    2. Ciasto po wyrośnięciu ponownie przerabiamy i dzielimy na 4 równe części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na prostokąt, układamy na nim kawałki marcepanu i wiśnie w żelu, a następnie rolujemy tworząc wałek długi na ok 30cm.
  • image-01t4inm2. 3. Z powstałych wałków pleciemy chałkę.W internecie jest bardzo dużo poradników jak to zrobić. Może i ja dodam w niedługim czasie swój :-)
  • image-0mnxj0p3. 4. Chałkę przekładamy na blachę do pieczenia, przykrywamy ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. W tym czasie robimy kruszonkę - wszystkie składniki potrzebne do jej przygotowania mieszamy w misce (palcami lekko rozcieramy grudki).

    5. Wyrośniętą chałkę smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 175*C przez ok 35 minut.SMACZNEGO :-)

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/05/chaka-z-marcepanem-i-wisniami.html

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciechałkadrożdżówka

Komentarze

Podobne przepisy

Chałka z makiem

Dodane przez: MonaLiza

Chałka z makiem

Pyszna, rumiana chałka która dzięki...

Chałka z kruszonką

Dodane przez: tycjanowa

Chałka z kruszonką

Idealna na kolację czy też śniadanie,...

Chałka

Dodane przez: Babcia Tereska

CHAŁKA Z AUTOMATU

Pyszna chałka,na drożdżach, bez...

Chałka z kruszonką

Dodane przez: edytaha

Chałka z kruszonką

Moja pierwsza w życiu chałka, cudownie...

Chałka z automatu

Dodane przez: aisha01

Chałka z automatu

Drożdżowe wypieki są trudne i pracochlonne,...

Chałka z kruszonką

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Chałka z kruszonką

Moja pierwsza chałka :) Przepis...