Chałka z marcepanem i wiśniami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Już chyba z 5 razy przymierzałam się do tego, aby dodać przepis na chałkę. I tym razem mi się udało. Mój A. był w pracy więc nikt mi jej nie skubał przed zrobieniem zdjęć, mogłam spokojnie sobie wszystko przygotować :-)

  • 60 min

Składniki:

  • chałka:

    3,5 szkl mąki pszennej
    60g cukru
    1 jajko L
    5 łyżek roztopionego masła
    1 szkl ciepłego mleka
    1 laska wanilii
    kilka kropel aromatu waniliowego
    20g świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki soli

    kruszonka:

    200g mąki
    100g cukru
    100g miękkiego masła
    kilka kropel aromatu waniliowego

    dodatki:

    100g masy marcepanowej
    wiśnie w żelu
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Drożdżówka Desery

Chałka z marcepanem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1yged91 1. 1. 1/2szkl ciepłego mleka, 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i drożdże wrzucamy do miseczki, a następnie dokładnie mieszamy i przykrywamy ścierką do wyrośnięcia. Jeżeli jest bardzo ciepło, trwa to ok 3 - 5 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki na chałkę i zaczyn. Całość zarabiamy bardzo dokładnie, do momentu, aż przestanie się lepić. Podana ilość mąki powinna wystarczyć. Jeżeli jednak ciasto się nadal klei, tylko lekko podsypujemy je mąką. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ścierką na ok 1 godzinę.

    2. Ciasto po wyrośnięciu ponownie przerabiamy i dzielimy na 4 równe części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na prostokąt, układamy na nim kawałki marcepanu i wiśnie w żelu, a następnie rolujemy tworząc wałek długi na ok 30cm.
  • image-01t4inm 2. 3. Z powstałych wałków pleciemy chałkę.W internecie jest bardzo dużo poradników jak to zrobić. Może i ja dodam w niedługim czasie swój :-)
  • image-0mnxj0p 3. 4. Chałkę przekładamy na blachę do pieczenia, przykrywamy ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. W tym czasie robimy kruszonkę - wszystkie składniki potrzebne do jej przygotowania mieszamy w misce (palcami lekko rozcieramy grudki).

    5. Wyrośniętą chałkę smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 175*C przez ok 35 minut.SMACZNEGO :-)

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/05/chaka-z-marcepanem-i-wisniami.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować