Indyk z musem grochowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja kuchnia jest lekka, zdrowa i smaczna. Tym pysznym daniem zaskoczyłem domowników i gości.

Składniki:

  • ● 2 podudzia z indyka
    ● 1/3 szkl. białego wytrawnego wina lub bulionu drobiowego
    ● oliwa
    Marynata:
    ● zioła prowansalskie
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
    ● słodka i ostra mielona papryka
    ● sól, pieprz
    Mus: 1/2 szkl. grochu
    ● 2 średnie marchewki
    ● 1/2 małej cebuli
    ● kilka igieł rozmarynu
    ● sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk z musem grochowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynata: składniki mieszamy
    z oliwą na masę. Smarujemy
    mięso. Chłodzimy 1-2 godz
  • 2. Indyka pieczemy ok. 15 minut
    w temp. 200 °C bez przykrycia.
    Podlewamy winem, przykrywamy
    i pieczemy ok. 1,5
    godziny (w zależności od wielkości podudzi). Odkrywamy
    i pieczemy jeszcze 15 minut.
  • 3. Mus: groch płuczemy, zalewamy
    wodą (ok. 1 cm nad
    powierzchnię) i gotujemy. Dodajemy
    rozmaryn, pokrojoną
    marchewkę i cebulę. Solimy.
    Gotujemy, aż groch zmięknie.
    Odparowujemy i miksujemy.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny ● Zamarynowane podudzia można upiec w rękawie foliowym, a wywar z pieczenia wykorzystać jako bazę do sosu. ● Do gotującego się grochu można włożyć 2 listki laurowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Indyk

Notka redakcyjna

PP_05-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować