Indyk w sosie koperkowym

4.49 (158 ocen)

  • 45 min

Uwielbiam to danie mimo, że nie lubię koperku. Sos jest delikatny, a mięso miękkie i soczyste.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg filetów z indyka
    pęczek koperku
    1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    papryka słodka, pieprz, sól
    1/2 szkl śmietany
    1/2 szkl mleka
    1/4 szkl wody
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z indyka umyć i pokroić na paski o grubości ok 2cm. Oprószyć solę, papryką, pieprzem.
  • 2. Koperek drobno posiekać.
  • 3. Mleko, mąkę, śmietanę, wodę i koper wymieszać.
  • 4. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić kawałki indyka i obsmażyć, do białości. Wlać sos. Mieszać, żeby nie przywarło. Sos pogotować parę minut, tak by indyk był miękki.

Porady

Koperek w gotowym sosie można zmielić blenderem, wtedy będzie wyczuwalny tylko jego smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować