Indyk w sosie koperkowym

  • wyświetlono: 23053 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam to danie mimo, że nie lubię koperku. Sos jest delikatny, a mięso miękkie i soczyste.

pero33
  • 45min

Składniki

1 kg filetów z indyka
pęczek koperku
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
papryka słodka, pieprz, sól
1/2 szkl śmietany
1/2 szkl mleka
1/4 szkl wody

Sposób przygotowania przepisu:

Indyk w sosie koperkowym

  • 1. Filet z indyka umyć i pokroić na paski o grubości ok 2cm. Oprószyć solę, papryką, pieprzem.
  • 2. Koperek drobno posiekać.
  • 3. Mleko, mąkę, śmietanę, wodę i koper wymieszać.
  • 4. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić kawałki indyka i obsmażyć, do białości. Wlać sos. Mieszać, żeby nie przywarło. Sos pogotować parę minut, tak by indyk był miękki.

Porady

Koperek w gotowym sosie można zmielić blenderem, wtedy będzie wyczuwalny tylko jego smak.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadindykdania z patelni

Komentarze

Podobne przepisy

Pulpety w sosie koperkowym

Dodane przez: danusia19671

Pulpety w sosie koperkowym

Mój smak z dzieciństwa, bardzo...

Pulpeciki w sosie koperkowym

Dodane przez: jolantagłówka

Pulpeciki w sosie koperkowym

Wspaniałe! Delikatne, skąpane w...

pulpety w sosie koperkowym

Dodane przez: agarybak76

Pulpety w sosie koperkowym

Ulubione pulpeciki mojej rodziny....

Klopsiki w sosie koperkowym

Dodane przez: bogusia82

Klopsiki w sosie koperkowym

Smaczne i aromatyczne klopsiki...

Pulpety w sosie koperkowym

Dodane przez: danusia19671

Pulpety w sosie koperkowym

Smaczne proste i szybkie w przygotowaniu...

Szynka w sosiku

Dodane przez: 2milutka

Szynka w chrzanowo-koperkowym sosie

Takie duszone mięsko w aromatycznym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE