INDYK W SOSIE ŚMIETANOWYM

  • wyświetlono: 1847 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo pyszna potrawa na świąteczny stół wg przepisu Asi.

  • 60min

Składniki

A. Składniki podstawowe z zestawu
Pierś z indyka
1łyżka zmielonych orzechów włoskich
3 nieduże buraczki czerwone

B. Składnik podstawowy dodatkowy
Śmietana 30% duży kubek

C. Składniki robocze
Przyprawa do indyka
4 plasterki masła

D. Do dekoracji
Połówki orzechów włoskich

Sposób przygotowania przepisu:

INDYK W SOSIE ŚMIETANOWYM

  • 1. Filet z indyka myjemy posypujemy przyprawą do indyka odstawiamy do lodówki na 2 godziny, następnie pieczemy go w rękawie przez około 30 minut w temp 180° z plasterkami masła.
  • 2. Gdy filet jest upieczony i wystudzony kroimy go na plastry. Sos powstały podczas pieczenia wlewamy do naczynia żaroodpornego dodajemy śmietanę i wsypujemy starte orzechy włoskie dokładnie mieszamy. Indyka układamy w naczyniu z sosem i pieczemy jeszcze około 15 minut w temp 180°
  • 3. W między czasie gotujemy czerwone buraczki
  • 4. Gdy indyk i buraczki są już gotowe, układamy na talerzu kawałki mięsa polewamy sosem obok układamy czerwone buraczki pokrojone w ćwiartki, gdyż w tym wydaniu indyk właśnie tak smakuje najlepiej

Porady

Danie możemy spożywać zarówno z ziemniakami, ryżem, świeżym pieczywem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

moj_niedzielny_obiadindykkonkurs_kreatywny5

Komentarze

Podobne przepisy

gotowe

Dodane przez: ziutula

gulasz z indyka z warzywami

gulasz smakuje z ryżem, ziemniakami,...

image-0ntl3gf

Dodane przez: Mniam1

Pieczeń z selerem korzeniowym otulona boczkiem

Wieprzowe mięso mielone z dodatkiem...

Mielone zapiekane z pomidorami i mozzarellą

Dodane przez: szynszyla

Mielone zapiekane z pomidorami i mozzarellą

Pyszne danie na obiad.

Czarny ryż zapiekany z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Dodane przez: sammakko

Czarny ryż zapiekany z kurczakiem i suszonymi...

Szybka i smaczna zapiekanka w czarnym...

image-1kpphuy

Dodane przez: JulkaTomeczek

Karkówka gotowana

Jest niezwykle miękka i soczysta...

image-13jxbp6

Dodane przez: Di gotuje

Gulasz z żeberek wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym

Prosto i przede wszystkim... smaaacznie!...