INDYK W SOSIE ŚMIETANOWYM

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

Bardzo pyszna potrawa na świąteczny stół wg przepisu Asi.

  • 60 min

Składniki:

  • A. Składniki podstawowe z zestawu
    Pierś z indyka
    1łyżka zmielonych orzechów włoskich
    3 nieduże buraczki czerwone

    B. Składnik podstawowy dodatkowy
    Śmietana 30% duży kubek

    C. Składniki robocze
    Przyprawa do indyka
    4 plasterki masła

    D. Do dekoracji
    Połówki orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z indyka myjemy posypujemy przyprawą do indyka odstawiamy do lodówki na 2 godziny, następnie pieczemy go w rękawie przez około 30 minut w temp 180° z plasterkami masła.
  • 2. Gdy filet jest upieczony i wystudzony kroimy go na plastry. Sos powstały podczas pieczenia wlewamy do naczynia żaroodpornego dodajemy śmietanę i wsypujemy starte orzechy włoskie dokładnie mieszamy. Indyka układamy w naczyniu z sosem i pieczemy jeszcze około 15 minut w temp 180°
  • 3. W między czasie gotujemy czerwone buraczki
  • 4. Gdy indyk i buraczki są już gotowe, układamy na talerzu kawałki mięsa polewamy sosem obok układamy czerwone buraczki pokrojone w ćwiartki, gdyż w tym wydaniu indyk właśnie tak smakuje najlepiej

Porady

Danie możemy spożywać zarówno z ziemniakami, ryżem, świeżym pieczywem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować