Indyk w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z indyka myjemy posypujemy przyprawą do indyka odstawiamy do lodówki na 2 godziny, następnie pieczemy go w rękawie przez około 30 minut w temp 180° z plasterkami masła.
2.Gdy filet jest upieczony i wystudzony kroimy go na plastry. Sos powstały podczas pieczenia wlewamy do naczynia żaroodpornego dodajemy śmietanę i wsypujemy starte orzechy włoskie dokładnie mieszamy. Indyka układamy w naczyniu z sosem i pieczemy jeszcze około 15 minut w temp 180°
3.W między czasie gotujemy czerwone buraczki
4.Gdy indyk i buraczki są już gotowe, układamy na talerzu kawałki mięsa polewamy sosem obok układamy czerwone buraczki pokrojone w ćwiartki, gdyż w tym wydaniu indyk właśnie tak smakuje najlepiej
Porady
Danie możemy spożywać zarówno z ziemniakami, ryżem, świeżym pieczywem
Komentarze