Indyk w sosie czosnkowo-śmietanowym

  • wyświetlono: 582 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczna i szybka potrawa na obiad.

  • 30min

Składniki

- 0,70 dag piersi z indyka
- cebula pokrojona w kostkę
- łyżka oleju

Sos:
- 5 łyżek mąki
- sól, pieprz
- czosnek zmielony (do smaku, ok łyżki)
- przyprawa do grilla (łyżeczka)
- papryka czerwona słodka (pół łyżeczki)
- koperek (1-2 łyżki)
- majeranek (pół łyżeczki)
- szczypta suszonych drożdży
- duże opakowanie śmietany 18 %

Sposób przygotowania przepisu:

Indyk w sosie czosnkowo-śmietanowym

  • 1. Pierś z indyka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na kilka minut. Cebulą podsmażamy (nie rumienimy) na natłuszczonej patelni, w razie potrzeby można dolewać odrobinę wody.
  • 2. Robimy sos:
    wszystkie składniki oprócz śmietany mieszamy ze sobą do dokładnego połączenia. Dodajemy śmietaną i pół szklanki wody. Mieszamy dokładnie.
  • 3. Dodajemy kostki indyka do cebuli, dusimy pod pokrywą. Po uduszeniu mięsa zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy wodę. Gdy wody na pateli będzie już bardzo mało wlewamy sos i cały czas mieszamy, aż do zgęstnienia.
    Podajemy najlepiej z makaronem.

Porady

W takim sosie można zrobić także polędwiczkę wieprzową, kurczaka lub inne mięso, wszystko zależy od naszych upodobań smakowych.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

w_kilka_chwilmoj_niedzielny_obiadKurczakczosnekindykśmietana
 

Komentarze

Podobne przepisy

Kokardki z pulpecikami z indyka w sosie śmietanowo-pomidorowym

Dodane przez: Cukiereczek

Kokardki z pulpecikami z indyka w sosie śmietanowo-pomidorowym

Często zdarza mi się przygotowywać...

Cielęcina w sosie śmietanowym

Dodane przez: Futka

Cielęcina w sosie śmietanowym

Propozycja na delikatne kawałki...

Indyk w sosie koperkowym

Dodane przez: pero33

Indyk w sosie koperkowym

Uwielbiam to danie mimo, że nie...

image-26fc4d2

Dodane przez: natalia2004

drobiowe pulpeciki w sosie śmietanowym

Łatwe klopsiki w delikatnym sosie....

Królik w sosie śmietanowym

Dodane przez: smak i uczucie

Królik w sosie śmietanowym

Mięso z królika jest bardzo delikatne...