Indyk w pomidorach z szałwią na bobie lub fasolce szparagowej - wakacyjna konserwa

3.67 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Lubimy wakacje pod żaglami i jak co roku moim zadaniem jest zaprowiantowanie okrętu. Oczywiście mam różne pomysły, ale zawsze najlepiej sprawdzają się proste dania zapakowane do słoików. I te słoiki/konserwy takie są. Dobre mięso, dobry sos, zioła, bób, fasolka szparagowa. Pycha.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • około 1,5 kg mięsa z uda indyka na gulasz
    3 duże cebule
    3 duże ząbki czosnku
    3-4 łyżki oleju rzepakowego
    3-4 łyżki ziół prowansalskich
    około 1 kg pomidorów malinowych
    150 g koncentratu pomidorowego
    pieprz młotkowany z kolendrą
    garść liści szałwii bez ogonków
    łyżka cukru
    sól do smaku

    około 800 g fasolki szparagowej
    około 800 g bobu
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dodatki

Indyk w pomidorach z szałwią na bobie lub fasolce szparagowej - wakacyjna konserwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę szparagową umytą i pozbawiona końcówek ugotować w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Ugotowaną, wystudzoną fasolkę pokroić na małe kawałki.
    Bób umyty ugotować w osolonej wodzie z odrobina cukru. Ugotowany, wystudzony bób obrać ze skórek.
    Do pokrojonego mięsa z indyka dodać zioła prowansalskie i dobrze wymieszać.
    Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę. Pokroić w kostkę.
    Na patelni, na oleju rzepakowym zeszklić pokrojone w kostkę cebule. Dodać drobno pokrojony czosnek.
    Dodać mięso w ziołach i pomidory. Przykryć i dusić ok 30 min. Jeśli jest taka potrzeba dodać wrzącej wody. Pomieszać od czasu do czasu.
    Dodać koncentrat pomidorowy i cukier, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Dusić jeszcze na wolnym ogniu ok 15 - 20 min.
    Na koniec dodać pokrojone drobniutko liście szałwii.

    Do wyparzonych słoików nałożyć bób do 1/3 wysokości i to samo zrobić z fasolką szparagową. Słoiki dopełnić mięsem z sosem z patelni.
    Zakręcić wieczka.
    Pasteryzować ok 15- 20 minut. Pozostawić w garnku do całkowitego wystudzenia.
    Słoiki/konserwy wakacyjne gotowe.
    Takie mięso ze słoika można zjeść z bułeczką, albo makaronem, kaszą.
    Smacznego.

Porady

Ja zrobiłam 5 słoików. Reszta potrawy została poddana wnikliwej analizie przez bosmana.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować