Wieprzowina w słoikach - wakacyjna konserwa

4.48 (166 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wyjątkowo dobra. Polecam. Przepis mam od naszego „nadwornego myśliwego”. Ja do tej pory gotowałam takie słoiki 3 razy, a te słoiki gotuje się tylko raz, 5 godzin.

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 - 3 kg mięsa wieprzowego ( u mnie łopatka )
    łyżka soli na każdy kilogram mięsa
    łyżka czosnku suszonego w płatkach
    łyżka pieprzu czarnego grubo mielonego
    łyżka cukru
    łyżka kolendry
    2 łyżki żelatyny
    po listku laurowym na każdy słoik
    po 3 - 4 ziarna jałowca na każdy słoik
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Wieprzowina w słoikach - wakacyjna konserwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte, oczyszczone i osuszone mięso pokroić w kawałki ok. 3cm, tak jak na gulasz. Mięso wymieszać z solą, czosnkiem, pieprzem, cukrem, kolendrą i żelatyną. Wstawić do lodówki na ok. 20 min. Przygotować słoiki i nakrętki, które muszą być wyparzone. Do każdego słoika włożyć na dno listek laurowy i owoce jałowca. Napełniać słoiki mięsem do 3/4 ich wysokości. Do dużego garnka, na dno włożyć ściereczkę i włożyć słoiki. Słoiki nie powinny się dotykać. Nalać wody tak ponad nakrętni ok. 3 cm. Garnek postawić na ogniu i gotować 5 godzin. W trakcie gotowania uzupełniać wodę, nalewać wrzątek. Słoiki cały czas powinny być pod wodą. Następnie wyłączyć gaz i pozostawić garnek do całkowitego wystudzenia. Słoiki wstawić do lodówki, żeby powstała galaretka. Słoików nie trzeba przechowywać w lodówce.
    Mięso, powstały smalec i galaretka są pyszne. Można zajadać na zimno, ale można też zagrzać i podawać np. z makaronem albo ryżem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować