Indyjska masala z kurczaka i soczewicy z kuskusem

4.5 (161 ocen)

  • 25 min

Indyjskie danie na szybko

  • 25 min

Składniki:

  • kuskus
    pół puszki soczewicy
    1 pierś z kurczaka
    150 ml passaty
    1 cebula
    oliwa z oliwek
    przyprawy: tikka masala, bombay masala
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyjska masala z kurczaka i soczewicy z kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mięso płuczemy i kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawami masala.

    Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę i smażyć.

    Na patelnię wlać passatę i dusić przez 10 minut. Dodać soczewicę i dusić jeszcze przez kilka minut. Posypać świeżą natką pietruszki.

    Kuskus zalać wodą tak aby znajdowała się 0,5 cm nad kaszą. Zostawić na kilka minut aby zmiękł i wchłonął całą wodę.

Porady

Składniki przyprawy Bombay Masala: papryka, cebula, czosnek, imbir (6,7%), kardamon (5,7%), kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz, pieprz cayenne, ziele angielskie, cynamon, goździki, sól jodowana. Przyprawa Tikka Masala to oryginalne połączenie aromatów kolendry, czosnku, pomidorów, kuminu z delikatną nutą cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować