100 g makaron Pappardelle
2-3 suszone pomidory w oliwie
3-4 sztuki szparagów zielonych
150 ml śmietanki 18%
1/3 opakowania sera np. camembert
sól, pieprz kolorowy
Makaron z szparagami i pomidorami suszonymi w sosie śmietanowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy szparagi ok. 7-8 minut w lekko posolonej wodzie, wyciągnąć łyżką cedzakową. W tej samej wodzie gotujemy makaron wg. instrukcji na opakowaniu- pozostawiając wodę.
Pomidory kroimy w paseczki i podsmażamy na łyżce oliwy w której były zanurzone.
Zalewamy śmietanką i chwilę dusimy do zgęstnienia sosu. Dodać pokrojony ser oraz szparagi (pozostawiając dwie główki do przystrojenia), wymieszać.
Dodać ugotowany wcześniej makaron, wymieszać. Można dodać 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu. Chwilę poddusić i przyprawić do smaku.
Komentarze