VADA – pączki z soczewicy / kuchnia indyjska

0 (0 ocen)

  • 30 min

Są świetnym pomysłem na obiad, kolację, albo imprezową przekąskę dla wielbicieli orientalnych smaków.Świetnie smakują z dodatkiem ulubionego sosu – ja polecam chutney pomidorowy albo z mango.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 8 szt )

    * soczewica ( rodzaj: moong dal ) – 300g
    * papryczka chili – 0,5 szt
    * cebula – 1 szt
    * posiekana kolendra – 2 łyżki
    * kumin – 1 łyżeczka
    * anyż – 1 szt
    * sól – do smaku
    * olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pączki Dania główne

Vada – pączki z soczewicy / kuchnia indyjska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Dzień przed przygotowaniem soczewicę zalewamy zimną wodą, dodajemy kumin i anyż, zostawiamy do namoczenia.

    Na drugi dzień wyciągamy anyż, soczewicę odcedzamy i miksujemy na puree.

    Dodajemy posiekane chili, cebulę oraz sól – mieszamy.

    Z masy formujemy kulki, robimy dziurkę i smażymy na rumiano na bardzo mocno rozgrzanym oleju.

    Podajemy gorące!

    Smacznego!

Porady

Uwaga! Najlepsza do przygotowania Vada jest tak jak pisałam soczewica moong dal. Jeśli jednak jej nie mamy i chcemy użyć np. soczewicy czerwonej, do masy dodajemy ok. 2 łyżki mąki ( np. pełnoziarnistej ).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kolendra Soczewica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować