Indyjska potrawka z kurczaka i fasoli mung

4.51 (184 ocen)

  • 45 min

Przepis znalazłam na stronie hungrygoddess.com

  • 45 min

Składniki:

  • dla 3 osób:
    duża pierś kurczaka,
    puszka pomidorów,
    1/2 szklanki namoczonej ciecierzycy,
    1/2 szklanki namoczonej fasoli mung,
    szklanka bulionu drobiowego, ew. wody,
    ok. 1/4 szklanki śmietanki kremówki,
    cebula,
    2-3 duże ząbki czosnku,
    ok. 1/2 łyżeczki rozgniecionej kolendry,
    1/2-3/4 łyżeczki kuminu,
    płaska łyżeczka curry,
    ok. 1/2 łyżeczki kurkumy,
    ok. 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
    ok.1/3 łyżeczki imbiru,
    sól, pieprz, chili (do smaku),
    natka kolendry lub pietruszki do posypania gotowej potrawki,
    ryż basmati
Wystaw ocenę:

4.51 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyjska potrawka z kurczaka i fasoli mung - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki, doprawić solą, pieprzem i curry. Cebulę pokroić w dużą kostkę, podsmażyć wraz z mięsem na małej ilości tłuszczu. Gdy kurczak zacznie się rumienić, dodać drobno posiekany czosnek oraz pozostałe przyprawy. Szybko wymieszać, zalać wszystko pomidorami i bulionem, dodać fasolę mung i ciecierzycę. Dusić wszystko na małym ogniu ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje, a fasolka i ciecierzyca będą miękkie (w trakcie duszenia można dolać więcej wody lub bulionu, gdyby płyn za szybko odparował). Spróbować, czy nie potrzeba doprawić dania i wlać śmietankę uprzednio rozmieszaną z małą porcją sosu. Wymieszać. Posypać świeżymi ziołami i podawać z ryżem basmati.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować