Indyjska potrawka z kurczaka i fasoli mung - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki, doprawić solą, pieprzem i curry. Cebulę pokroić w dużą kostkę, podsmażyć wraz z mięsem na małej ilości tłuszczu. Gdy kurczak zacznie się rumienić, dodać drobno posiekany czosnek oraz pozostałe przyprawy. Szybko wymieszać, zalać wszystko pomidorami i bulionem, dodać fasolę mung i ciecierzycę. Dusić wszystko na małym ogniu ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje, a fasolka i ciecierzyca będą miękkie (w trakcie duszenia można dolać więcej wody lub bulionu, gdyby płyn za szybko odparował). Spróbować, czy nie potrzeba doprawić dania i wlać śmietankę uprzednio rozmieszaną z małą porcją sosu. Wymieszać. Posypać świeżymi ziołami i podawać z ryżem basmati.
Komentarze