Indycze kokilki z sosem estragonowo-cebulowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Soczyste mięso indycze z aromatycznym farszem zwieńczone estragonowo-cebulowym sosem - idealna propozycja na świąteczny stół. Indycze kokilki sprawdzą się również na karnawałowych imprezach. Smacznego!

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • pierś z indyka - mała, ok 500 g
    • buraki - 3 szt
    • orzechy włoskie 200g
    Składnik podstawowy dodatkowy:
    • cebula- 3 duże szt.
    Składniki robocze :
    • masło- 2 łyżki
    • sól
    • pieprz
    • sok z cytryny
    • estragon- 0,5 łyżeczki
    • olej
    • jajko
    • bułka tarta -1 łyżka
    Dekoracja:
    • listki bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne Zapiekanki

Indycze kokilki z sosem estragonowo-cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podprażone orzechy 1. Orzechy podprażamy na suchej patelni.
  • przygotwanie piersi z indyka 2. Pierś z indyka rozcinamy na trzy duże, cienkie płaty. Każdy przykrywamy folią i tłuczemy na cienkiego kotleta.
  • grillowanie piersi z indyka 3. Skrapiamy z obu stron olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy na mocno rozgrzanej grillowej patelni po minucie z każdej strony.
  • przygotwanie kokilek 4. Kokilki smarujemy masłem i obsypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
  • farsz buraczkowo-orzechowy 5. Przygotowujemy farsz- buraczki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jedną małą cebulkę kroimy w piórka. Podsmażamy na odrobinie oleju razem z buraczkami. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy posiekane orzechy włoskie. Do przestudzonego farszu buraczano-orzechowego dodajemy bułkę tartą i jajko. Dobrze wyrabiamy ręką
  • wykładanie kokilki indykiem 6. Mięsem indyczym wykładamy dokładnie każdą kokilę.
  • kokilki 7. Do środka wykładamy buraczany farsz. Kokilki zamykamy za pomocą "wystającej" części mięsa indyczego. Dokładnie dociskamy. Tak przygotowane kilki skrapiamy odrobiną oleju rzepakowego. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, termoobieg, ok. 15-20 minut.
  • sos cebulowo-estragonowy 8. Przez ten czas przygotowujemy sos estragonowo- cebulowy. 2 duże cebule drobno siekamy i podsmażamy na jednej dużej łyżce masła. Zalewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Blendujemy na gładki krem, sos możemy rozrzedzić odrobiną wody. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i estragonem.
  • 9. Kokilki wyjmujemy z piekarnika, po ok. 5 minutach wyjmujemy na talerz. Ozdabiamy bazylią i orzechami włoskimi. Podajemy z sosem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Indyk Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować