Pulpety indycze z sosem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mój sposób na pulpety z mięsa z indyka. Tu w wersji z makaronem, ale wspaniale smakują z kaszą jęczmienną, ryżem lub ziemniakami.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • PULPETY:
    - 1/2 kg mielonego mięsa z indyka,
    - jajko,
    - vegeta,
    - 2 łyżki kaszy manny,
    - sól,
    - pieprz,
    - 1 duży ząbek czosnku,
    - łyżka kopru (najlepiej świeżego lub mrożonego).

    SOS:
    - 1 duża cebula,
    - 2 duże ząbki czosnku,
    - łyżka mąki,
    - 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    - 700 ml bulionu,
    - sól, pieprz, cukier,
    - olej

    ORAZ:
    - makaron świderki;
    - koper do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pulpety

Pulpety indycze z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa na pulpety indycze 1. Mięso mieszamy z resztą składników. Mokrymi rękami formujemy pulpety. Wkładamy do lekko osolonego wrzątku, gotujemy 3-4 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy i przekładamy na talerz.
  • sos na pulpety indycze 2. Ciepły bulion i łączymy z koncentratem.
  • pulpety w sosie 3. Cebulę siekamy, czosnek miażdżymy. Smażymy je na oleju do momentu, aż staną się złote. Wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Następnie wlewamy bulion i mieszamy za pomocą trzepaczki, aż powstanie gładki sos. Zagotowujemy, doprawiamy. Dodajemy pulpety i chwilę gotujemy.

    Sos podajemy z makaronem i posypujemy obficie koprem.

Porady

Sos możemy zabielić śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować