Imprezowe drobiowe kąski w zalewie octowej

4.5 (197 ocen)

Smaczne kawałeczki kurczaka w zalewie octowej w sam raz na przyjęcia rodzinne.

Składniki:

  • 2 filety drobiowe
    sól
    pieprz
    papryka

    Panierka:
    mąka,
    1 jajko
    bułka tarta

    Zalewa octowa:
    2 szklanki wody
    0,5 szklanka octu 10%
    1duża cebula
    4 ziela angielskie
    2 duże liście laurowe
    1 łyżeczka maggi
    1 łyżeczka wegety
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Przystawki Dodatki Przekąski

Imprezowe drobiowe kąski w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • filet 1. Fileta kroimy w duże kawałki.
  • kąski 2. Wkładamy mięso do miski i dodajemy przyprawy. Pozostawiamy na około 1 godzinę.
  • panierka 3. Następnie kawałki mięsa panierujemy w mace, jajku i bułce tartej.
  • drób 4. Kawałki kurczaka smażymy na oleju.
  • zalewa octowa 5. Wodę zagotuj z octem. Dodaj obraną i pokrojona w plasterki cebule. Wrzuć liście laurowe, ziela angielskie i resztę przypraw. Gotuj 5 minut, wystudź i zalej potrawę.
  • zalewa 6. Usmażone kąski włóż do miski i zalej zalewą octową z wszystkimi przyprawami. Najlepiej pozostawić w lodówce na minimum 24godziny aby przeszły zalewą.

Porady

Takie kąski super się sprawdzają na różnych imprezach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Zalewa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować