Imprezowe bułeczki pizzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, sól i mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę, olej i jajko, łączymy dokładnie składniki. Wysypujemy całość na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Kukurydzę odsączamy z zalewy, salami i pieczarki kroimy na kosteczkę. Rękami posypanymi mąką dzielimy ciasto na części (wychodzi ok. 7-8 bułeczek). Wałkujemy każdą i na środku kładziemy po trochu kukurydzy, salami, pieczarek, żółtego sera, łyżkę pomidorów i odrobinę przyprawy do pizzy. Formujemy kształt bułeczki. Układamy bułeczki obok siebie w odstępach. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy przyprawą do pizzy. Piekarnik nastawiamy na 200ºC. Pozwalamy bułeczkom rosnąć, aż nabierze on zadanej temperatury. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.
Komentarze