Bułeczki "pizzowe''

4.49 (151 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Obowiązkowo z sosem.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    3,5 szkl. mąki pszennej + do podsypania
    1 jajko
    1 szkl. wody
    1 łyżeczka soli
    4 dag świeżych drożdży
    1/3 szkl. oleju (dobrze sprawdzi się olej z pomidorami, czosnkiem i bazylią)

    farsz:
    1 filet z kurczaka
    20 dag sera żółtego
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    sól, pieprz
    po szczypcie papryki ostrej, słodkiej i pieprzu kajeńskiego
    pół łyżeczki przyprawy do pizzy
    olej do podsmażenia

    dodatkowo:
    mleko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.49 (151 ocen)

Zobacz również:

Bułki Przystawki Ser

Bułeczki "pizzowe'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i jajko. Wodę lekko podgrzać i rozpuścić w niej drożdże. Dodać do mąki razem z olejem. Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Fileta umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, papryką i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Gdy wystygnie dodać starty na dużych oczkach ser żółty, przecier pomidorowy i przyprawę do pizzy. Wymieszać.
  • 3. Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku, na środku nakładać farsz i formować bułeczki. Układać na wyłożonej papierem blaszce sklejeniem do spodu. Smarować mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 - 20 minut. Podawać z sosem np. majonezowym.

Porady

Ciasto się klei więc trzeba delikatnie podsypać mąką. Z podanej porcji wyszło mi 20 małych bułeczek. Po upieczeniu bułeczki przykryłam lekko zwilżoną ściereczką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Ser żółty Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować