ciasto:
3,5 szkl. mąki pszennej + do podsypania
1 jajko
1 szkl. wody
1 łyżeczka soli
4 dag świeżych drożdży
1/3 szkl. oleju (dobrze sprawdzi się olej z pomidorami, czosnkiem i bazylią)
farsz:
1 filet z kurczaka
20 dag sera żółtego
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
po szczypcie papryki ostrej, słodkiej i pieprzu kajeńskiego
pół łyżeczki przyprawy do pizzy
olej do podsmażenia
Bułeczki "pizzowe'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, dodać sól i jajko. Wodę lekko podgrzać i rozpuścić w niej drożdże. Dodać do mąki razem z olejem. Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Fileta umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, papryką i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Gdy wystygnie dodać starty na dużych oczkach ser żółty, przecier pomidorowy i przyprawę do pizzy. Wymieszać.
3.Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku, na środku nakładać farsz i formować bułeczki. Układać na wyłożonej papierem blaszce sklejeniem do spodu. Smarować mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 - 20 minut. Podawać z sosem np. majonezowym.
Porady
Ciasto się klei więc trzeba delikatnie podsypać mąką.
Z podanej porcji wyszło mi 20 małych bułeczek.
Po upieczeniu bułeczki przykryłam lekko zwilżoną ściereczką.
Komentarze