Pizzowe bułeczki

  • wyświetlono: 317 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Taką przekąskę zrobiłam domownikom tym razem. Coś jak pizza tylko w wydaniu bułki. Przekąska bardzo smaczna. Może przekąska to za mało powiedziane, ponieważ najeść się taką bułką można do syta!

IMG_3861
  • 6 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Na ciasto

* 30 dkg mąki pszennej
* 125 ml wody
* 1 płaska łyżka cukru
* 1 dkg drożdży
* 0,5 cm z kostki masła ok. 2 - 3 łyżki stopionego
* 1/2 łyżeczki soli
* 1 jajko

Dodatkowo:

* jajko
* 3 łyżki mleka
* oregano i bazylia do posypania

Na farsz:

* 1 połówka piersi kurczaka
* 6 pieczarek
* 1 cebula
* 10 dkg żółtego sera
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, bazylia i oregano, szczypta ostrej i słodkiej papryki
* 1 łyżeczka masła
* 3 łyżki kukurydzy
* oliwki

Sposób przygotowania przepisu:

Pizzowe bułeczki

  • 1. Drożdże rozpuściłam w kubeczku w ciepłej wodzie razem z cukrem. Dodałam dwie łyżki mąki z wcześniej już odmierzonej i wymieszałam na jednolitą masę. Odstawiłam zaczyn do wyrośnięcia.
    Kiedy zaczyn wyrósł dolałam go do mąki, dodałam rozkłócone jajko, sól i roztopione i ostudzone masło. Wyrobiłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.

    W tym czasie zrobiłam farsz do bułeczek.

    Pierś z kurczaka i cebulę pokroiłam w kostkę. Podsmażyłam na patelni a następnie dodałam pokrojone drobno pieczarki. Podsmażyłam i dodałam koncentrat pomidorowy. Dodałam kukurydzę i przyprawiłam do smaku solą, papryką oraz dodałam zioła po 1/2 łyżeczki bazylii i oregano.
    Zestawiłam z ognia do ostygnięcia.

    Kiedy farsz już ostygł, zaczęłam kleić bułeczki. Dłonie umoczyłam w mące i rwałam z ciasta kawałki i formowałam placek, na który nakładałam po 2 łyżki farszu i po 1 łyżce startego żółtego sera.
    Formowałam owalne bułeczki i wykładałam na blachę z papierem do pieczenia do wyrośnięcia. Z tej porcji wyszło mi 6 sporych bułek. Można zrobić mniejsze bułki oczywiście.

    Jajko rozkłóciłam razem z mlekiem i pędzelkiem smarowałam bułki. Posypywałam oregano i bazylią.

    Kiedy już wyrosły wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekłam ok. 20 minut - do momentu aż bułki zarumienią się na ciemno złoty kolor.

    Oczywiście najsmaczniejsze te bułeczki były na ciepło :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pizzabułka pizzapizzowe bułki

Komentarze

Podobne przepisy

pizza

Dodane przez: p1433

pizza bez drożdży

Nigdy bym nie pomyślała, że ciasto...

pizza

Dodane przez: tasty-and-fit

najlepsze ciasto na pizzę bez wyrastania!...

Najlepsze, najszybsze ciasto na...

pysznie wygląda i pysznie smakuje

Dodane przez: kiciax1

MEGA PUSZYSTA PIZZA

szybka do zrobienia, bez długiego...

zawsze się udaje

Dodane przez: ANECIK1980

Pizza z przepisu na ciasto M. Gessler

Przeglądając strony internetowe...

Pizza

Dodane przez: Anetateresik

Pizza z patelni bez drożdży

Szybka pizza z patelni.ciasto bez...

Pizza na grubym cieście.

Dodane przez: Anika84

Pizza na grubym cieście

Przepis na to ciasto kiedyś wzięłam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE