Pizzowe bułeczki

  • wyświetlono: 205 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Taką przekąskę zrobiłam domownikom tym razem. Coś jak pizza tylko w wydaniu bułki. Przekąska bardzo smaczna. Może przekąska to za mało powiedziane, ponieważ najeść się taką bułką można do syta!

IMG_3861
  • 6 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Na ciasto

* 30 dkg mąki pszennej
* 125 ml wody
* 1 płaska łyżka cukru
* 1 dkg drożdży
* 0,5 cm z kostki masła ok. 2 - 3 łyżki stopionego
* 1/2 łyżeczki soli
* 1 jajko

Dodatkowo:

* jajko
* 3 łyżki mleka
* oregano i bazylia do posypania

Na farsz:

* 1 połówka piersi kurczaka
* 6 pieczarek
* 1 cebula
* 10 dkg żółtego sera
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, bazylia i oregano, szczypta ostrej i słodkiej papryki
* 1 łyżeczka masła
* 3 łyżki kukurydzy
* oliwki

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pizzowe bułeczki

  • 1. Drożdże rozpuściłam w kubeczku w ciepłej wodzie razem z cukrem. Dodałam dwie łyżki mąki z wcześniej już odmierzonej i wymieszałam na jednolitą masę. Odstawiłam zaczyn do wyrośnięcia.
    Kiedy zaczyn wyrósł dolałam go do mąki, dodałam rozkłócone jajko, sól i roztopione i ostudzone masło. Wyrobiłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.

    W tym czasie zrobiłam farsz do bułeczek.

    Pierś z kurczaka i cebulę pokroiłam w kostkę. Podsmażyłam na patelni a następnie dodałam pokrojone drobno pieczarki. Podsmażyłam i dodałam koncentrat pomidorowy. Dodałam kukurydzę i przyprawiłam do smaku solą, papryką oraz dodałam zioła po 1/2 łyżeczki bazylii i oregano.
    Zestawiłam z ognia do ostygnięcia.

    Kiedy farsz już ostygł, zaczęłam kleić bułeczki. Dłonie umoczyłam w mące i rwałam z ciasta kawałki i formowałam placek, na który nakładałam po 2 łyżki farszu i po 1 łyżce startego żółtego sera.
    Formowałam owalne bułeczki i wykładałam na blachę z papierem do pieczenia do wyrośnięcia. Z tej porcji wyszło mi 6 sporych bułek. Można zrobić mniejsze bułki oczywiście.

    Jajko rozkłóciłam razem z mlekiem i pędzelkiem smarowałam bułki. Posypywałam oregano i bazylią.

    Kiedy już wyrosły wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekłam ok. 20 minut - do momentu aż bułki zarumienią się na ciemno złoty kolor.

    Oczywiście najsmaczniejsze te bułeczki były na ciepło :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pizzabułka pizzapizzowe bułki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowe ślimaczki z szynką

Dodane przez: celkapatelka

Drożdżowe ślimaczki z szynką a'la pizza

Znakomita przekąska na ciepło jak...

image-194jyxy

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Ciasto na pizzę (z mlekiem)

Ciasto na pizzę z dodatkiem mleka...

image-1vk7vys

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

ORYGINALNA WŁOSKA PIZZA- PRZEPIS NA CIASTO

Czerwony, biały i zielony - kolory...

Magiczna pizza Anuli, czyli wyczaruj coś z niczego

Dodane przez: Nulek

Magiczna pizza Anuli czyli coś z niczego

Dawno, dawno temu moja mama próbowała...

pysznie wygląda i pysznie smakuje

Dodane przez: kiciax1

MEGA PUSZYSTA PIZZA

szybka do zrobienia, bez długiego...

Nadziewane bułki pizza

Dodane przez: afrodyta

Nadziewane bułki pizza

Pyszne domowe nadziewane bułeczki....