Ciastka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.
Masło roztop w rondelku i odstaw, żeby trochę przestygło.
Do miski wsyp cukier miałki (biały) i trzcinowy, zalej lekko przestudzonym masłem i dobrze wymieszaj.
Dodaj ekstrakt waniliowy, zimne jajko.
Mieszaj do uzyskania lekkiej kremowej konsystencji.
Powoli wmieszaj mąkę i sodę, aby składniki się tylko połączyły.
Dodaj czekoladę i wymieszaj.
2.Miarką albo łyżką do lodów o pojemności 60 ml nakładaj masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Układaj ciastka w odstępach ok. 8 cm.
3.Piecz ciastka 15-17 min, aż lekko się zarumienią na krawędziech.
Ostudź ciasteczka na blasze przez 5 min, zanim przełożysz je na metalową kratkę do przestygnięcia.
Porady
Uwagi!!!
Ciastka trzeba piec na 2 raty, a na czas pieczenia pierwszej blachy, wstaw miskę z ciastem do lodówki.
Kiedy robię te ciasteczka nie kroję tak bardzo drobno czekolady.
Komentarze