Ciastka z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Możesz je zabrać na piknik. Dzieci je uwielbiają

  • 60 min

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
    125 g jasnego cukru trzcinowego
    100 g miałkiego cukru (biały)
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    1 jajko z lodówki
    300 g mąki
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    200 g czekolady (mlecznej / gorzkiej / białej - wedle upodobań) pokrojonej na małe kawałki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowania 1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.
    Masło roztop w rondelku i odstaw, żeby trochę przestygło.
    Do miski wsyp cukier miałki (biały) i trzcinowy, zalej lekko przestudzonym masłem i dobrze wymieszaj.
    Dodaj ekstrakt waniliowy, zimne jajko.
    Mieszaj do uzyskania lekkiej kremowej konsystencji.
    Powoli wmieszaj mąkę i sodę, aby składniki się tylko połączyły.
    Dodaj czekoladę i wymieszaj.
  • Gotowe do pieczenia 2. Miarką albo łyżką do lodów o pojemności 60 ml nakładaj masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Układaj ciastka w odstępach ok. 8 cm.
  • Już się pieczemy 3. Piecz ciastka 15-17 min, aż lekko się zarumienią na krawędziech.
    Ostudź ciasteczka na blasze przez 5 min, zanim przełożysz je na metalową kratkę do przestygnięcia.

Porady

Uwagi!!! Ciastka trzeba piec na 2 raty, a na czas pieczenia pierwszej blachy, wstaw miskę z ciastem do lodówki. Kiedy robię te ciasteczka nie kroję tak bardzo drobno czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować