Imbirówka

4.5 (191 ocen)

  • 48 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Nie znam lepszej nalewki na długie jesienno-zimowe wieczory. Rozgrzewa, poprawia trawienie i pobudza apetyt taka jest właśnie imbirówka. A tej imbirówce wg. przepisu mojej cioci Basi wystarczą 4 tygodnie.

  • 48 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dag korzenia imbiru
    3 cytryny
    3 łyżki miodu
    0,5 l wódki
    50 ml spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Drink Nalewki Wódki

Imbirówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Imbirówka 1. Korzeń imbiru otrzeć ze skórki (łyżeczką chyba najłatwiej)
    Oczyszczony korzeń zetrzeć na tarce o drobnych oczkach a z powstałego imbirowego miąższu dobrze wycisnąć do słoika sok.
  • Imbirówka 2. Sok z cytryn oraz miód również dodać do słoika. Całość wymieszać i odstawić na 48h do lodówki.
  • Imbirówka 3. Po 48h w słoiku są widoczne 3 warstwy, do butelki większej niż 0,5l przelewamy warstwę górną i połowę środkowej, dolewamy 0,5l wódki oraz "50" spirytusu. Całość mieszamy i odstawiamy na miesiąc

Porady

Rada : Aby otrzymać ładną klarowaną imbirówkę to po ok tygodniu przelewamy ją przez filtr do kawy lub przez lejek z wciśniętym kawałkiem waty. Sugestia: resztę zacieru z imbiru możemy dodawać do herbaty to przecież tylko imbir, sok z cytryny i miód :) Wystarczy ok. 1 łyżeczki na 1 litr herbaty

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Cytryna Imbir Miód Spirytus Wódka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować