Miodowa aroniówka z posmakiem cytryny

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Trunek o ciekawym , bogatym smaku . Wykonany w zeszłym roku , skosztowany w tym i wykonany ponownie :) Wykonanie nie zajmuje wiele czasu , a dostępny , główny składnik oblepia jeszcze krzaki wspaniałymi owocami , bogatymi w wiele cennych witamin . Dodatki takie jak miód czy cytryna , to już kwestia upodobań , ale na pewno doskonale się tu sprawdziły .

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki kulek aronii
    4 łyżki cukru
    4 łyżki miodu np. lipowego
    1 cytryna
    1/2 litra wódki czystej
    1/2 litra spirytusu
    duży słój
    naczynie do pieczenia
    wrzątek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki Wódki

Miodowa aroniówka z posmakiem cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miodowa aroniówka z posmakiem cytryny 1. Owoce umieszczam w naczyniu do pieczenia , posypuje cukrem , mieszam , wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , zapiekam ok. 30 minut , mieszam , studzę . Owoce przekładam do słoja , dodaje wódkę , spirytus , oblaną wrzątkiem , umytą i pokrojoną w plasterki cytrynę oraz miód , mieszam , słój zamykam , odstawiam na miesiąc . Po miesiącu trunek przecedzam , nalewam do butelek , zamykam , odstawiam .

Porady

Dla mnie ta ilość miodu i cytryny jest wystarczająca , jeśli ktoś lubi bardziej wytrawne trunki proponuje 2 łyżki miodu i 2 cytryny , a pozostałe składniki bez zmian .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować