Hummus z awokado

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Uwielbiam hummus oraz awokado, dlatego postanowiłam połączyć oba smakołyki w jedną pastę. Będzie ona idealnym wyborem na śniadanie. Świetnie sprawdzi się jako smarowidło do świeżego pieczywa, ale także jako dodatek do sałatek, mięs czy pieczonych warzyw. Pasta zawiera sporą ilość błonnika, białka, żelaza oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jeść tylko na zdrowie! :)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 puszka ciecierzycy
    - 1 awokado hass
    - 3 łyżki pasty tahini
    - 3 łyżki soku z limonki
    - 1 ząbek czosnku
    - mały pęczek natki pietruszki
    - 4 łyżki wody
    - duża szczypta kuminu
    - świeżo zmielony pieprz
    - sól do smaku

    DODATKI
    - olej z awokado
    - czarnuszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Hummus Śniadanie

Hummus z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę odcedzamy, przekładamy do naczynia, dodajemy sok z limonki oraz posiekany czosnek i miksujemy na jednolitą oraz gładką masę. Do masy dodajemy pastę sezamową (tahini), wodę, kawałki awokado, kumin, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i ponownie miksujemy, łącząc wszystkie składniki. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

    * Jeśli hummus jest zbyt gęsty, dodajmy więcej wody.

    Gotową pastę podajemy polaną olejem z awokado i posypaną ziarnami czarnuszki.

    Życzę smacznego! :)

Porady

Zielony hummus będzie także świetnym dodatkiem do naleśników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować