Hummus z awokado

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pasta z ciecierzycy ma coraz więcej zwolenników. Często po nią sięgamy nie tylko ze względu na pyszny smak ale również ze względu na wartości odżywcze! Dziś zapraszam na Hummus z awokado! Delikatny w smaku, o cudownym zielonym kolorze z wyczuwalną nutką limonki i kolendry.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na hummus:
    ◦200 g ciecierzycy
    ◦2-3 małe awokado
    ◦3 ząbki czosnku
    ◦4 łyżki tahini
    ◦sok z 1 limonki
    ◦1 garść świeżej kolendry
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦oliwa z oliwek
    ◦80 ml zimnej wody

    Składniki na tahini:
    ◦50 g ziaren białego sezamu
    ◦2 łyżki oleju sezamowego

    Dodatkowo:
    ◦świeża kolendra do dekoracji
    ◦ziarna sezamu do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Hummus z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie tahini:
    Sezam prażymy na rozgrzanej suchej patelni. Sezam musi być lśniący, delikatnie złoty ale nie brązowy bo pasta będzie miała gorzki smak. Uprażone ziarna przekładamy do miseczki – nie zostawiamy na patelni i odstawiamy żeby przestygły. Następnie sezam przesypujemy do elektrycznego młynka do mielenia kawy lub miski i miksujemy, co kilka sekund robiąc przerwę. Gdy pasta będzie już mała płynną konsystencję miksujemy ciągiem. Jeśli na początku miksowania mamy problem z rozdrobieniem ziaren można dodać 1-2 łyżki oleju sezamowego.

    Przygotowanie hummusu z awokado:
    Cieciorkę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odlewamy wodę i ponownie zalewamy ciecierzycę wodą (można dodać ok. 1 łyżki soli) i gotujemy do miękkości ok. 45-60 minut. Ugotowaną cieciorkę przesypuję na sito i jeszcze ciepłą obieramy ze skórki. W misie robota umieszczamy cieciorkę, obrane awokado, dodajemy tahini, kolendrę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wodę i sok z limonki. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Pasta musi być gładka i jednolita. Jeśli okażę się zbyt gęsta, można dodać jeszcze odrobinę wody. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz miksujemy.

    Hummus podajemy z dodatkiem oliwy z oliwek, możemy udekorować świeżą kolendrą i sezamem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować