1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy piana będzie prawie ubita dodawać pomału cukier stale miksując aż piana stanie się lśniąca a cukier się rozpuści. Mąkę wymieszać z proszkiem. Do białek dodać żółtka, delikatnie wymieszać, dodać przesianą mąkę z proszkiem. Dokładnie wymieszać. Wlać do natłuszczonej i wyspanej bułką tartą formy. Piec ok 25 min w temp. 180*C na złoty kolor. Wystudzić.
2.Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. 3 łyżki zalewy odłożyć do nasączenia biszkoptu. Resztę syropu dopełnić wodą tak aby powstało 250 ml płynu. Syrop wymieszać z budyniem oraz cukrem. Ugotować budyń. Wystudzić.
3.Masło utrzeć dodając po łyżce budyniu oraz po trochę likieru. Miksować aż powstanie gładki krem. Dodać pokrojonego ananasa oraz kokos. Wymieszać.
4.Odłożony sok z ananasa wymieszać z malibu. Nasączyć biszkopt. Rozsmarować krem. Włożyć do lodówki na ok 30 min.
5.Przygotować galaretkę: Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Do rozpuszczonej żelatyny wlewać pomału likier, dokładnie wymieszać.
6.Galaretką polać ciasto.Można galaretkę posypać kokosem i obłożyć ananasem. Wstawić do lodówki na ok 2 godziny.
Komentarze