Hawajka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne ciasto z dodatkiem malibu oraz likieru waniliowo-kokosowego.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1/2 proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa:
    1 puszka ananasa
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżka cukru
    3/4 kostki miękkiego masła
    3 łyżki kokosu
    2 kieliszki malibu

    Do nasączenia biszkoptu:
    3 łyżki soku z ananasa
    2 kieliszki malibu

    Galaretka:
    180 ml likieru waniliowo-kokosowego
    3 łyżki wody
    3 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:
    masło do wysmarowania formy
    bułka tarta do posypania blachy
    Forma o wymiarach: 33X24 cm

    Ewentualnie
    łyżka kokosu
    kawałki ananasa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Likiery Malibu

Hawajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie biszoptu 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy piana będzie prawie ubita dodawać pomału cukier stale miksując aż piana stanie się lśniąca a cukier się rozpuści. Mąkę wymieszać z proszkiem. Do białek dodać żółtka, delikatnie wymieszać, dodać przesianą mąkę z proszkiem. Dokładnie wymieszać. Wlać do natłuszczonej i wyspanej bułką tartą formy. Piec ok 25 min w temp. 180*C na złoty kolor. Wystudzić.
  • przygotowanie budyniu 2. Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. 3 łyżki zalewy odłożyć do nasączenia biszkoptu. Resztę syropu dopełnić wodą tak aby powstało 250 ml płynu. Syrop wymieszać z budyniem oraz cukrem. Ugotować budyń. Wystudzić.
  • przygotowanie kremu 3. Masło utrzeć dodając po łyżce budyniu oraz po trochę likieru. Miksować aż powstanie gładki krem. Dodać pokrojonego ananasa oraz kokos. Wymieszać.
  • Wysmarownie biszkoptu kremem 4. Odłożony sok z ananasa wymieszać z malibu. Nasączyć biszkopt. Rozsmarować krem. Włożyć do lodówki na ok 30 min.
  • przygotowanie galaretki 5. Przygotować galaretkę: Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Do rozpuszczonej żelatyny wlewać pomału likier, dokładnie wymieszać.
  • Gotowe ciasto 6. Galaretką polać ciasto.Można galaretkę posypać kokosem i obłożyć ananasem. Wstawić do lodówki na ok 2 godziny.
  • Smacznego! 7. Smacznego!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ananas Likier Alkohol

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować