Tort malibu z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru, a następnie, ubijając, po żółtku. Stopniowo wsypujemy przesiane mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do formy (21x26 cm) i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 °C.
2.Przygotowujemy masę: zimną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Pod koniec ubijania wlewamy sok z cytryny, rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę i malibu. Chwilę ubijamy.
3.Biszkopt przekrawamy na 3 części. Nasączamy wodą z cukrem. Przekładamy masą, smarujemy wierzch i boki. Wierzch posypujemy startą białą czekoladą i dekorujemy owocami. Boki posypujemy bakaliami. Schładzamy.
Komentarze