Gwiazdki kakaowe z kremem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach mało słodkie idealnie kontrastują ze słodkim czekoladowym kremem, zaskoczy was ich smak.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto

    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    połowa margaryny
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    czubata łyżka kakao
    odrobina olejku waniliowego

    Krem

    1/3 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżki kakao
    1 kostka masła
    1,5 szklanki mleka w proszku nie granulowane
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Gwiazdki kakaowe z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Mąkę przesiewamy wraz z kakao, dodajemy posiekaną margarynę oraz żółtka utarte z cukrem. Wszystko mieszamy i zagniatamy ciasto ( w razie potrzeby podsypujemy mąką). Ciasto wkładamy do woreczka i chłodzimy 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3 mm, wykrawamy gwiazdeczki lub inne kształty. Układamy na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy w 180 C 10 minut - 8 z termoobiegiem.
  • 2. Krem
    Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy przesiane kakao oraz masło. Odstawiamy po rozpuszczeniu się masła i wsypujemy mleko w proszku, dokładnie mieszamy by nie powstały grudki. Odstawiamy do wystudzenia. Kremem przekładamy ciasteczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować