Gulasz z łopatki z cieciorką i groszkiem konserwowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam wszelkiego rodzaju gulasze:) Ten również jest wyjątkowo smaczny a bardzo łatwy do przygotowania. Z kluseczkami śląskimi i jarzynką stanowi doskonały i pożywny obiad :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    1 kg łopatki
    puszka cieciorki konserwowej (240 g)
    puszka zielonego groszku konserwowego (240 g)
    duża cebula
    ½ l gorącej wody
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    ¾ łyżki przyprawy do potraw Kucharek
    pieprz czarny mielony
    sól
    1 łyżka tymianku
    1 łyżka czosnku granulowanego
    olej do smażenia
    ¾ szklanki przegotowanej wody
    do zaciągnięcia: 1/3 szklanki ziemnej wody + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z łopatki z cieciorką i groszkiem konserwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do większego garnka.
  • 2. Łopatkę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę.
  • 3. W misce mieszamy 3 łyżki mąki ziemniaczanej, Kucharek i pieprz, wrzucamy pokrojone mięso i dokładnie mieszamy, następnie obsmażamy (z każdej strony) na rozgrzanym na patelni tłuszczu.
  • 4. Przekładamy do garnka z cebulą, wlewamy ½ litra gorącej wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 60 minut (od czasu do czasu mieszając).
  • 5. Następnie dodajemy osączony na sicie groszek i cieciorkę, wlewamy ¾ szklanki wody i dusimy jeszcze około 15 minut.
  • 6. Zaciągamy zimną wodą wymieszaną z mąką ziemniaczaną, dodajemy tymianek i czosnek, przyprawiamy pieprzem i solą jeśli potrzeba i dusimy jeszcze 10-15 minut.

Porady

Podajemy np. z kluskami śląskimi, makaronem, ziemniakami, ryżem lub kaszą i dowolną surówką czy jarzynką:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować