Gulasz z łopatki (z papryką i pieczarkami)

4.4 (213 ocen)

Ten gulasz nie jest ekstra szybki w przygotowaniu, ale praktycznie robi się sam, bo po pokrojeniu warzyw i przesmażeniu mięsa pozostaje tylko dusić go na małym ogniu przez około 1,5h. Świetny z kaszą lub ziemniakami, zwłaszcza na chłodne, jesienno-zimowe dni:).

Składniki:

  • 800g łopatki wieprzowej
    8 papryk
    3 cebule
    2 ząbki czosnku
    300g pieczarek
    3 marchewki
    1 pietruszka
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka papryki ostrej
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    3 liście laurowe
    2 kulki ziela angielskiego
    szczypta: tymianku, kolendry, majeranku, kminku
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.4 (213 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z łopatki (z papryką i pieczarkami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy w dużym garnku z grubym dnem, na dużym ogniu, na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia.
    2.
    3.
  • 2. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki.
  • 3. Dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie do podsmażonego mięsa. Smażymy chwilę, po czym zalewamy 3/4 szklanki wody, przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez około 1,5h do miękkości mięsa. Na koniec dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku przyprawami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować