Gulasz z karczkiem i cytryną kiszoną

3 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gulasz z marokańskim dodatkiem - kiszoną cytryną. Nadaje słono-kwaśny, egzotyczny smak.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Karczek - 250g
    Por - 1/2szt
    Czosnek - 2 ząbki
    Pieczarki - 250g
    Kalafior - 200g
    Ciecierzyca gotowana - 300g (może być z puszki)
    Kasza bulgur - 120g
    Ostra papryczka - 1szt
    Olej - 1 łyżka
    Kiszona cytryna - 1/4 szt (można kupić lub zrobić samodzielnie)
    Przyprawy mielone:
    sumak, papryka słodka i wędzona, kurkuma, kumin, cynamon, pieprz
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupa gulaszowa Gulasz

Gulasz z karczkiem i cytryną kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karczek kroimy w kostkę. Przesmażamy na oleju, aby się lekko zrumienił. Dodajemy pokrojonego w plasterki pora i przeciśnięty czosnek. Smażymy jeszcze kilka minut. Zalewamy wodą (ok 500ml) i dodajemy pokrojone pieczarki, ostrą papryczkę, różyczki kalafiora, kaszę i przyprawy. W razie potrzeby dolewamy wody. Dusimy pod przykryciem, aż kasza zmięknie.
    Ćwiartkę cytryny płuczemy z soli, wyciągamy pestki. Miąższ i skórkę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do gulaszu razem z ciecierzycą. Dusimy na małym ogniu jeszcze 10 minut. Przed podaniem doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Cytryna Pieczarki Por Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować