- filety z piersi kurczaka bez skóry (lub inne mieso drobiowe w tej samej ilości): 2 sztuki
- banany: 3 sztuki
- koncentrat pomidorowy czubate: 3 łyżki
- średnia cebula: 1 sztuka
- curry: 1 łyżeczka
- kostka rosolowa drobiowa: 1 sztuka
- sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
- olej do smażenia około (3 do mięsa, 1 do cebuli): 4 łyżki
Gulasz z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz), obsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka, dodać kostkę rosołową i tyle wody żeby przykryła mięso. Gotować do miękkości. Zdjąć z ognia. Cebulę obrać posiekać zeszklić na oleju i dodać do mięsa. Banany obrać, pokroić w grubą kostkę. Włożyć do mięsa. Dodać koncentrat pomidorowy i curry. Całość dokładnie wymieszać i zagotować. W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem. Jeśli gulasz wyjdzie zbyt rzadki to można go zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w niewielkiej ilości wody. Podawać z ryżem lub ziemniakami. Można posypać siekaną natką z pietruszki.
Komentarze