Gulasz wieprzowy w sosie ogórkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Smaczne danie o bardzo wyrazistym smaku. Idealne dla wielbicieli zarówno gulaszu jak i ogórków kiszonych.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 30-40 dag mięsa pokrojonego w niedużą kostkę (szynka lub łopatka),
    - 1 średnia cebula (pokrojona w kostkę),
    - 1 średnia marchewka (starta na tarce o grubych oczkach),
    - 3-4 ogórki kiszone (starte na tarce o grubych oczkach),
    - kawałek pora (ok. 10 cm drobno pokrojony),
    - kawałek pietruszki (pokrojona w drobną kostkę),
    - 1 liść laurowy,
    - 2 ziarenka ziela angielskiego,
    - ok. 60 ml bulionu drobiowego (najlepszy rosół np. z wcześniejszego obiadu),
    - 1 łyżka mąki,
    - 2 łyżki śmietany,
    - pieprz, ostra papryka do smaku,
    - olej,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz wieprzowy w sosie ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W szybkowarze (może być wysoka patelnia lub rondel) rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulę, pora, pietruszkę, marchewkę i mięso, obsmażamy aż będzie lekko złociste. Wlewamy bulion, tak aby przykrył mięso, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, doprawiamy pieprzem i papryką. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez aż mięso będzie miękkie (ok. 30-40 min). Po tym czasie dodajemy starte ogórki kiszone i gotujemy jeszcze ok 10 min. Śmietanę mieszamy z mąką, dolewamy odrobinę gorącego wywaru z gulaszu, szybko mieszamy, by nie było grudek. Zawartość przelewamy do gulaszu, mieszamy. Podgrzewamy przez 3 minuty.
    Smacznego!

Porady

Jeśli chcemy aby gulasz był bardziej kwaśny możemy dodać trochę wody z ogórków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować