Gulasz wieprzowy w sosie ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W szybkowarze (może być wysoka patelnia lub rondel) rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulę, pora, pietruszkę, marchewkę i mięso, obsmażamy aż będzie lekko złociste. Wlewamy bulion, tak aby przykrył mięso, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, doprawiamy pieprzem i papryką. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez aż mięso będzie miękkie (ok. 30-40 min). Po tym czasie dodajemy starte ogórki kiszone i gotujemy jeszcze ok 10 min. Śmietanę mieszamy z mąką, dolewamy odrobinę gorącego wywaru z gulaszu, szybko mieszamy, by nie było grudek. Zawartość przelewamy do gulaszu, mieszamy. Podgrzewamy przez 3 minuty.
Smacznego!
Porady
Jeśli chcemy aby gulasz był bardziej kwaśny możemy dodać trochę wody z ogórków.
Komentarze